Iets om voor te leven – Richard Roper

Iets om voor te leven van Richard RoperAndrew leeft een teruggetrokken leven en heeft een baan als ambtenaar, waarbij hij zich bezighoudt met het vinden van familieleden van overleden personen. Door een misverstand denken zijn collega’s dat hij gelukkig getrouwd is en twee kinderen heeft. Niets is minder waar: hij is alleen. Hij houdt deze leugen echter in stand, omdat het hem een veilig gevoel geeft. Maar dan komt er een nieuwe collega, Peggy. Er ontstaat al snel een hechte vriendschap en Andrew wil niets liever dan haar de waarheid vertellen. Maar is het daar niet al te laat voor? Iets om voor te leven van Richard Roper vertelt het schrijnende verhaal van een leven dat anders liep dan gehoopt.

Iets om voor te leven in het kort

Andrew leidt twee verschillende levens. Thuis is hij alleen bezig met zijn modeltreinen en de muziek van Ella Fitzgerald. Op zijn werk is hij echter een keurige huisvader met een vrouw, twee kinderen en een mooi rijtjeshuis. Hij heeft een heel fantasie-leven gebouwd rond dit gezin. Het is ontstaan uit een misverstand maar het geeft hem wel een goed gevoel om af en toe naar dit tweede leven te kunnen ontsnappen.

Lange tijd gaat het goed. Maar dan gebeuren er twee dingen. De baas vindt het een goed idee om met de hele afdeling bij elk van de collega’s thuis te gaan eten. Dan zal Andrew door de mand vallen. Het tweede is dat er een nieuwe collega komt, Peggy. Andrew werkt veel met haar samen en ze praten veel. Er ontstaat een vriendschap.

Andrew vindt Peggy leuk, erg leuk. Zij is echter getrouwd en hij ook, denkt zij. Andrew wil haar de waarheid wel vertellen, maar hij durft niet. Ook op zijn werk durft hij niets te zeggen omdat hij bang is dan ontslagen te worden. Peggy en Andrew groeien steeds meer naar elkaar toe en op een dag is het onvermijdelijk dat de waarheid aan het licht komt. En dan wordt hem ook nog een etentje bij hem thuis opgedrongen. Gelukkig heeft hij zijn internetvrienden om hem uit deze puinhoop te helpen.

Mijn mening

Aan het begin van het verhaal lijkt Andrew een beetje een zielig mannetje. In de loop van het verhaal kom je er echter achter waar zijn gedrag vandaan komt en ga je heel anders over hem denken.

Gegeven de achterliggende redenen, is het een origineel verhaal. Niet alleen het verzonnen leven is iets wat ik niet eerder heb gezien, maar ook het beroep van Andrew is apart. Maar het past wel bij hem, vind ik.

Er spelen eigenlijk meerdere verhaallijnen door elkaar. De hoofdlijn is natuurlijk de leugen van Andrew en hoe hij tegen de lamp dreigt te lopen. Daarnaast is er het verhaal van zijn jeugd, waarin verteld wordt hoe zijn relatie met zijn zus was. Dit loopt nog door tot in de huidige tijd. En als laatste zijn er de gebeurtenissen die hebben geleidt tot de situatie waarin Andrew zich nu bevindt. Deze drie lijnen zorgen voor een afwisselend verhaal dat niet snel verveeld.

Het boek leest prettig. Het is ingedeeld in niet al te lange hoofdstukken die allemaal door Andrew verteld worden. Een aangename schrijfstijl en het bijzondere onderwerp zijn voor mij de reden om dit boek vier sterren te geven.

4 sterren

Meer informatie over Iets om voor te leven

  • Oorspronkelijke titel: Something to live for
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Verschijningsdatum: augustus 2019
  • Aantal pagina’s: 352
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789402703412
  • ISBN (e-book): 9789402758337

Plaats een reactie