De P.S. I love you club – Cecelia Ahern

De PS I love you club van Cecelia AhernToen de man van Holly Kennedy zeven jaar geleden overleed, liet hij een aantal brieven voor haar achter. Nu, zoveel jaren later, is ze grotendeels over haar verdriet heen en verder gegaan met haar leven. Dan wordt ze gevraagd te helpen bij de P.S. I love you club, een groep terminaal zieke mensen die ook brieven willen achterlaten. In eerste instantie wil Holly niet al het oude verdriet weer naar boven laten komen. Maar dan leert ze de mensen beter kennen en weet ze wat ze moet doen. De P.S. I love you club van Ceceila Ahern is het vervolg op P.S. I love you.

De P.S. I love you club in het kort

Holly Kennedy is zeven jaar geleden haar man verloren. In het eerste jaar na zijn dood kreeg ze maandelijks een brief van hem. Die hielpen haar het verdriet te verwerken en verder te gaan met haar leven. Nu is Holly samen met Gabriel en werkt ze bij haar zus in de winkel. Als haar zus een podcast op wil nemen met het verhaal van de brieven, verandert het leven van Holly compleet.

Een groep mensen met verschillende ongeneeslijke ziektes hoort haar verhaal en wil ook zoiets doen. Zij willen daar graag Holly’s hulp bij. Holly twijfelt eerst. Eigenlijk wil ze niets met de mensen te maken hebben. Ze is bang dat ze een terugval krijgt, net nu het weer zo goed met haar gaat. Haar omgeving denkt er ook zo over, vooral Gabriel. Als Holly dan toch kennismaakt met de groep, gaat ze overstag.

Tijdens het proces leert Holly dat de brieven niet alleen voor haar bedoeld waren, maar ook voor de overledene zelf. Er blijkt heel wat meer achter te zitten dan ze oorspronkelijk dacht. De clubleden hebben elk hun eigen specifieke wensen en Holly helpt ze zo goed mogelijk. In plaats van opnieuw in de rouw te raken, haalt ze veel bevrediging uit het werk.

Mijn mening

Je geliefde verliezen moet enorm zwaar zijn. Zelf je geliefden moeten achterlaten natuurlijk ook. Daarom is het een mooi gebaar van deze mensen om iets achter te willen laten voor hun partner of kinderen. Ondanks dat het boek een behoorlijk triest onderwerp heeft, werd ik er hierdoor toch niet verdrietig van.

Pas toen ik het boek uit had, kwam ik erachter dat het het vervolg was op een eerder boek. Tijdens het lezen was dat niet opgevallen, dus het is heel goed los leesbaar. Nu ben ik overigens wel nieuwsgierig naar dat eerdere deel.

In een recensie van dat eerste deel lees ik dat er vrij veel in gevloekt en gescholden werd. Dat is in De P.S. I love you club niet het geval. Ik vond het gewoon goed geschreven, zonder opvallende dingen eigenlijk. Het hele verhaal wordt verteld door Holly. Hierdoor weet je soms niet wat de andere drijft. In het geval van Gabriel vond ik dat soms wel jammer.

Omdat een zo moeilijk onderwerp zo positief gebracht wordt, geef ik De P.S. I love you club vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over De P.S. I love you club

  • Oorspronkelijke titel: Postscript
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: oktober 2019
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789024584925
  • ISBN (e-book): 9789024584932

Plaats een reactie