Ica – Eva Posthuma de Boer

Ica van Eva Posthuma de BoerSchrijfster Nadine Sprenger heeft grote bewondering voor haar collega Ica Metz. Ze volgt haar werk en leven en ze komt bij toeval met Ica in contact als Nadine voor het eerst op het boekenbal komt. Daarna zullen ze elkaar nog meerdere malen toevallig ontmoeten. Nadine raakt zo gefascineerd door Ica dat ze besluit een boek aan haar te wijden. Om dichter bij Ica te komen, vraagt ze haar mee te gaan naar Frankrijk. Dat heeft onverwachte consequenties.

Ica in het kort

Nadine Sprenger is getrouwd, heeft twee kinderen en is schrijfster. Haar grote idool, hoewel Nadine dat zelf niet zo ziet, is Ica Metz. Nadine spelt al haar boeken en houdt alles bij wat er over haar in de media verschijnt. Bij toeval komt Nadine Ica tegen op het boekenbal. Er blijkt meteen enige aantrekkingskracht en vertrouwelijkheid tussen de twee te zijn. Later komen Nadine en Ica elkaar weer toevallig tegen en krijgen ze een beetje een band.

Nadine is zo met Ica bezig, dat ze op een gegeven moment besluit Ica als hoofdpersoon in haar volgende roman te gebruiken. Nadat ze dat besloten heeft, gaat ze zich nog meer verdiepen in haar leven en werk. Om dichter bij haar te komen, nodigt Nadine Ica uit om mee te gaan naar Frankrijk, naar het vakantiehuisje van haar vader. Ica stemt toe en zo gaan ze samen op pad.

Nadine probeert toenadering te zoeken tot Ica, om een hechte band op te bouwen. Ica sluit echter vriendschap met iedere andere vrouw die ze tegenkomen en laat Nadine regelmatig aan haar lot over. Nadine voelt zich buitengesloten en ze beseft dat ze op deze manier haar doel niet zal bereiken. Dat drijft haar tot een dramatische actie.

Mijn mening over Ica

Eva Posthuma de Boer maakt er geen geheim van dat het personage Ica is gebaseerd op Connie Palmen. In de beschrijving van de uitgever staat dat Eva een ‘spannend spel speelt met feit en fictie’. Tijdens het lezen ga je je dan ook afvragen wat echt is en wat niet. Net als Nadine heeft ook Eva Posthuma de Boer haar onderwerp niet verteld dat ze over haar schreef, lees ik in een interview op hebban.nl. Voor Nadine en Ica loopt het echter wel iets anders af dan in de werkelijkheid.

Van sommige dingen is het wel duidelijk dat het niet echt is gebeurd, maar van veel gebeurtenissen is dat niet te raden. Ikzelf ken het leven en werk van Connie Palmen niet voldoende om te weten wat er waar zou kunnen zijn. Die kennis zou een extra dimensie aan het lezen toe kunnen voegen. Ik vond het echter zo ook een intrigerend boek.

Ik moest er wel even inkomen, in dit boek. Na het lezen van een aantal wat luchtigere boeken vraagt Ica wat meer van je concentratie. Het is op zich wel prettig leesbaar geschreven, maar Eva Posthuma de Boer gebruikt hier en daar wat minder vlot lezende taal. Dat is prima als je op zoek bent naar een serieus boek, waar je goed voor gaat zitten. En dat nog spannend is ook. Eva Posthuma de Boer beschrijft op een mooie manier hoe de bewondering van Nadine voor Ica langzaam omslaat in een totale obsessie. Door het effect dat dit heeft op Nadine, kun je dit boek zeker spannend noemen. En dat vind ik dan weer leuk!

4 sterren

Meer informatie over Ica

  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: april 2015
  • Aantal pagina’s: 279
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789041426260
  • ISBN (ebook): 9789026330919

Plaats een reactie