Het vreemde meisje – Maria Boonzaaijer


Het vreemde meisje van Maria BoonzaaijerHeleen heeft haar leven op orde, denkt ze. Ze werkt als fysiotherapeut en woont sinds haar scheiding alleen. Dan staat er een mager meisje voor de deur. Ze beweert dat ze haar nichtje uit Rusland is. Echter, Heleens enige broer is priester en zou dus geen kinderen moeten kunnen hebben. Toch laat het meisje Heleen niet koud. Het vreemde meisje is een roman over misbruik in de katholieke kerk, maar ook over liefde en vertrouwen in anderen en in de toekomst.

Het vreemde meisje in het kort

Heleen wil net haar huis verlaten, als ze een mager meisje in de portiek aantreft. Het meisje zegt dat ze haar nichtje Irina uit Rusland is. Heleen denkt dat het een soort flauwe grap is, ze heeft immers geen nichtjes. Haar enige broer is priester en kan daarom geen kinderen hebben. Ze heeft al lange tijd geen contact meer met haar broer, vanwege gebeurtenissen in het verleden. Heleen stuurt het meisje weg. Toch blijft ze aan haar denken.

Als Heleen later het meisje weer ontmoet, praat ze wel met haar. Het meisje weet haar te overtuigen dat ze echt haar nichtje is. Dat Heleens broer toch een kind heeft, is ook weer niet zo vreemd, gegeven dat hij als priester volop misbruik heeft gemaakt van jonge kinderen. Irina weet hier niets van en dat wil Heleen zo houden.

Irina wil via Heleen haar vader opsporen. Ze heeft een cadeau voor hem van haar overleden moeder. Heleen neemt contact op met haar broer. Na die lange tijd en na alles wat er is gebeurd, is dat moeilijk voor haar. Als hij aangeeft Irina niet te willen zien, besluit Irina zelf naar hem toe te gaan. Heleen vertrouwt het niet en gaat haar achterna.

Wat volgt is een combinatie van geschonden vertrouwen en misverstanden. Hierdoor wordt Heleen gedwongen met haar verleden in het reine te komen. Dat gaat niet zonder slag of stoot.

Mijn mening over Het vreemde meisje

Een mooi boek, Het vreemde meisje. Het is een wat apart verhaal, van een meisje dat plotseling bij iemand voor de deur staat en beweert familie te zijn. De twijfels van Heleen over de oprechtheid van Irina worden mooi beschreven. Het is niet moeilijk je in haar toch wat ongewone situatie in te leven.

Het boek zet je aan het denken over het misbruik in de katholieke kerk. Een thema dat helaas actueel blijft. Ook laat het mooi zien hoe het vertrouwen in andere mensen, zoals dat van Irina in haar vader, soms ernstig geschaad wordt. En wat dat met een mens doet. Ondanks het hier en daar onaangename onderwerp leest het boek prettig. De schrijfstijl is zodanig dat het makkelijk te volgen is. Dit was weer een van de boeken die ik ging lezen dankzij Elly’s Choice, en daar ben ik in dit geval blij mee! Vier sterren zijn voor dit boek zeker op zijn plaats.

Wat mij meerdere keren opviel, maar waarvan ik helaas maar één keer een aantekening heb gemaakt zodat ik het terug kan vinden, is dat er hier en daar zinsneden voorkomen die rechtstreeks uit de musical Evita lijken te komen. Een voorbeeld is “Mijn lichaam valt uit elkaar, elke dag een beetje meer.” in hoofdstuk 27. Dit doet me erg denken aan het laatste deel van “Waltz for Eva and Che”:

Oh what I’d give for a hundred years!
But the physical interferes
Every day more–O my Creator!
What is the good of the strongest heart
In a body that’s falling apart?
A serious flaw–I hope You know that
(Bron: http://www.songlyrics.com/evita-soundtrack/waltz-for-eva-and-che-lyrics)

Als je dit boek leest en je komt andere voorbeelden tegen, zet je ze dan even in een reactie onder deze recensie? Ik zou ze graag weer terugvinden!

4 sterren

Meer informatie over Het vreemde meisje

  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: april 2013
  • Aantal pagina’s: 287
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044338430
  • ISBN (ebook): 9789044338447

Kijk ook eens op de fanpagina van Maria Boonzaaijer op facebook!

Plaats een reactie