E-book barometer CB per Q4 2015

E-book barometer CB Q4 2015De E-book barometer per Q4 2015

Nu 2015 voorbij is, is het tijd om de balans op te maken. Dat heeft het Centraal Boekhuis ook gedaan. Op 21 januari 2016 publiceerden zij hun E-bookbarometer 2015. Daarin concluderen ze dat het digitale lezen nog steeds in de lift zit. Maar niet alle seinen staan op groen: het aantal verkopen van ebooks daalde licht in het vierde kwartaal van 2015 ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder. Toch is er nog veel positiefs te melden.

Verkopen van ebooks

De verkopen van ebooks daalden dan wel licht ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar de infographic (klik hiervoor op het plaatje bovenaan dit artikel) laat zien dat een daling van de verkopen gebruikelijk is in het vierde kwartaal. Ook het aantal uitleningen is lager dan een kwartaal eerder. Misschien hebben mensen vooral in de drukke decembermaand gewoon geen tijd om te lezen?

De prijs van ebooks

Ebooks zijn meestal goedkoper dan papieren boeken. Dat verschil wordt al jaren steeds groter. Ook in 2015 is de adviesprijs van ebooks weer gedaald ten opzichte van de prijs van papieren boeken. In 2015 kostten ebooks gemiddeld 56,7% van de prijs van papieren boeken. In 2014 was dat nog 64,2%. Toch was het aandeel van digitale boeken in de totale boekenverkoop in 2015 nog slechts 5,7%. Online doen ebooks het beter: 28,2% van de online verkochte boeken is digitaal. Maar ja, de meeste mensen zullen hun ebooks online kopen en niet in een fysieke winkel, dus dit is niet zo gek.

Genres

Interessant om te zien is welke boeken het meest digitaal gelezen worden. Dat zijn de boeken die vallen in de categorie Literaire fictie. Van de digitale boeken valt 80% in deze categorie terwijl dat bij de papieren boeken maar 39% is. Dat komt voor een groot deel doordat bij de digitale boeken de kinderboeken, educatieve boeken en de non-fictie heel slecht vertegenwoordigd zijn. Niet zo vreemd, want dit zijn typisch boeken die je wilt kunnen doorbladeren of waar je mee wilt kunnen gooien of er in wilt tekenen (de kinderboeken dan).

Binnen de literaire fictie zijn de romans bij zowel digitaal als papier goed vertegenwoordigd. Digitaal doen de spannende en romantsiche boeken het echter relatief goed, terwijl bij de papieren boeken de categorie Overig goed vertegenwoordigd is. Helaas vermeldt de infographic niet wat die categorie inhoudt. Toch jammer, aangezien 24% van de papieren boeken in die groep valt.

Tot slot

Uit de E-book barometer per Q4 2015 valt af te leiden dat het digitale lezen nog steeds aan terrein wint. De verkopen zijn dan wel even iets gedaald, maar de prijs van digitale boeken wordt relatief lager en het aantal digitaal verschenen titels en uitgeverijen dat digitale boeken uitgeeft, neemt toe. De cijfers van abonnementen zijn niet meegenomen in de infographic per Q4 2015. Eerder lieten deze een stijgende lijn zien, dus ik durf nog wel te beweren dat het goed gaat met het digitale lezen!

Bron: E-book barometer van CB

Plaats een reactie