Het kamermeisje – Nita Prose

Het kamermeisje van Nita ProseMolly Gray werkt als kamermeisje in het chique Regency Grand Hotel. Ze is geknipt voor het werk. Onzichtbaar zorgt ze dat de kamers tip top in orde zijn. Goedgelovig als ze is, ziet ze in sommige collega’s goede vrienden. Dan vindt Molly Mr Black, een goede klant van het hotel, dood in zijn bed. Haar wereld komt helemaal op zijn kop te staan als ze ook nog eens verdacht wordt van moord op hem. Gelukkig blijkt ze toch echte vrienden te hebben. Het kamermeisje van Nita Prose laat op doordringende wijze zien wat er kan gebeuren als iemand net iets anders denkt dan de anderen.

Het kamermeisje in het kort

Molly Gray is het ideale kamermeisje voor het Regency Grand Hotel: ze is ijverig, houdt van schoonmaken en vindt het belangrijk om de kamers ‘in onberispelijke staat’ terug te brengen. Haar leven is niet gemakkelijk sinds haar oma, bij wie ze woonde, is overleden. Molly is namelijk anders dan andere mensen, wat vaak voor misverstanden zorgt. Maar ze weet zich te redden.

Op haar werk helpt Molly waar ze kan. Een collega die geen onderdak heeft? Die krijgt een kamersleutel en de volgende dag maakt ze zijn kamer schoon. Hoewel Molly haar werk bijna onzichtbaar doet, raakt ze toch bevriend met Giselle, de jonge vrouw van de rijke zakenman en vaste klant Mr Black.

Aan Molly’s relatief zorgeloze leven komt een einde als ze Mr Black dood in zijn hotelbed aantreft. Voor de politie staat al snel vast dat Molly er iets mee te maken moet hebben. Hoe kan ze zich hier nu uit redden? Gelukkig staat er iemand voor haar klaar die in haar onschuld gelooft. Maar lukt het ze ook de rechercheurs te overtuigen?

Mijn mening

Toen ik de beschrijving van dit boek voor het eerst las, trok het me eigenlijk helemaal niet zo aan. Het klonk een beetje gewoontjes en saai. Toen Het kamermeisje voor de tweede keer mijn pad kruiste, besloot ik het toch te gaan lezen. En daar heb ik geen spijt van gehad!

Molly is een heel bijzondere persoon. Ze is eerlijk en oprecht, ze bedoelt alles goed. Ze doet haar best om het iedereen naar de zin te maken en daar maken anderen helaas misbruik van. Hoewel ze anders is dan de meeste andere mensen vond ik het toch makkelijk me in haar in te leven. Wie maakt er nu niet soms mee dat de gebeurtenissen onbegrijpelijk worden? Voor Molly komt dat alleen wel erg vaak voor.

Gelukkig laat het boek ook zien dat er vaak nog wel mensen zijn die het goede in een ander zien zonder dat ze perfect hoeven te zijn. Echte vrienden zijn dat. Ze zijn misschien zeldzaam, maar ze bestaan. Heel fijn om te lezen.

Het verhaal van de moordzaak is misschien niet heel hoogstaand. Door de persoon van Molly wordt het echter toch een heel lezenswaardig verhaal.

4 sterren

Meer informatie over Het kamermeisje

 • Oorspronkelijke titel: The maid
 • Uitgever: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: februari 2022
 • Aantal pagina’s: 336
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026354243
  • E-book: 9789026354250
  • Luisterboek: 9789026359828

Plaats een reactie