Heller – Michael Berg

Heller van Michael BergTobias Heller is directeur van de Heller Entertainment Factory. Om zo succesvol te worden, heeft hij heel wat moeten overwinnen. Zo had hij een moeilijke jeugd, waarin het niet vanzelfsprekend was dat hij in zijn latere leven iets anders zou gaan doen dan mijnwerker worden. Tobias ziet het dan ook als kroon op zijn werk als hij wordt uitgenodigd voor het drie uur durende live interviewprogramma Een goed gesprek. Daar blijkt het verleden hem echter te achtervolgen en komt hij voor een onaangename verrassing te staan.

Heller in het kort

Tobias Heller is een succesvol televisieproducent met een mooie jonge vrouw en twee kinderen uit een eerder huwelijk. Voor de buitenwereld heeft hij alles goed voor elkaar. Hij is zelfs gevraagd staatssecretaris te worden. Dan wordt Tobias gevraagd als gast bij het tv-programma Een goed gesprek. Dit is een avondvullende liveshow waarin de gast geïnterviewd wordt en er fragmenten uit andere programma’s en films getoond worden. Voor Tobias is dit een eer en hiermee denkt hij de erkenning te krijgen die hij altijd wilde, dus hij zegt ja.

Een paar dagen voor de uitzending krijgt Tobias een telefoontje van Yannis, de vriend van zijn zoon Marc. Marc is verdwenen uit het Griekse vakantiehuis van de familie. Het jacht dat bij het huis hoort, is leeg op zee teruggevonden. Vlak daarna krijgt Tobias nog een telefoontje: of hij geen minister wil worden in plaats van staatssecretaris. Tobias Hellers leven staat nu volledig op zijn kop.

Tobias besluit toch gewoon mee te doen aan de uitzending. Daar wordt ingegaan op zijn moeilijke jeugd als zoon van een mijnwerker in een kolonie in de mijnstreek. Zijn vader had losse handjes en dat werd alleen maar erger na een ongeluk waarbij hij gehandicapt raakte. Ook wordt zijn carrière besproken en komen zijn beide huwelijken en kinderen aan bod. Tobias’ bedrijf HEF is niet altijd zo succesvol geweest en er heeft zich wel eens een ongeluk voorgedaan bij een van de shows, waar Tobias liever niet aan herinnerd wordt.

De show begint goed, maar naarmate de tijd verstrijkt blijkt dat de interviewster meer weet over zijn bewogen verleden dan hem lief is.

Mijn mening over Heller

De vaart komt er meteen goed in, in Heller, als Tobias de twee telefoontjes krijgt. Je weet gewoon dat het spannend gaat worden. Dat wordt nog eens versterkt door de kleine hints die Berg hier en daar verstopt in het boek. Echter, als na de introductie van het verhaal voor het eerst gesproken wordt over Een goed gesprek, lijkt het alsof die vraag komt na de verdwijning van Marc. Dat is echter niet zo. In het begin van het boek lopen heden en verleden nogal eens door elkaar, wat voor verwarring zorgt.

Als de jonge Tobias aan het woord komt, is het wel duidelijk dat we hier in een andere periode zitten. De jeugd van Tobias is van cruciaal belang voor zijn beslissingen in zijn latere leven. Voor de lezer is het niet alleen interessant om te zien hoe hij opgegroeid is, maar ook van belang om het vervolg te kunnen begrijpen. Het verhaal had ook op chronologische volgorde verteld kunnen worden. Dan was het boek echter waarschijnlijk veel minder spannend geweest. Nu zitten we in het heden en springen we af en toe terug naar het verleden om meer te begrijpen en er langzamerhand achter te komen hoe klem Tobias zichzelf eigenlijk gezet heeft door mee te doen aan de show.

Het enige wat me eigenlijk niet bevalt aan Heller is het einde. Het is een open einde dus eigenlijk wist ik nog steeds niet wat ik had willen weten. Toch was dit boek de moeite waard om te lezen, lekker spannend en goed geschreven. Daarom geef ik het vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Heller

  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: februari 2014
  • Aantal pagina’s: 416
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044343106
  • ISBN (ebook): 9789044343687

Kijk voor meer informatie over de auteur op de website van Michael Berg!

Plaats een reactie