Heks – Camilla Läckberg

Heks van Camilla LackbergEen vierjarig meisje wordt vermist. Groot is de schok als zij wordt teruggevonden op dezelfde plek waar dertig jaar eerder ook een vermist vierjarig meisje werd gevonden. Patrick Hedström en zijn team van rechercheurs duiken daarom ook in de oude zaak, want er moet toch haast wel een verband zijn? Patricks vrouw Erica was net een boek aan het schrijven over die oude zaak en is daardoor zeer behulpzaam bij het onderzoek. Het blijkt dat het verleden voor veel mensen nog niet is afgesloten. Heks van Camilla Läckberg laat je lang in onzekerheid over wat er dertig jaar geleden is gebeurd en hoe dat samenhangt met de gebeurtenissen van nu. Spannend!

Heks in het kort

Als de vierjarige Nea vermist wordt, is heel Fjällbacka in rep en roer. Iedereen helpt met zoeken. Want iedereen herinnert zich nog wat er dertig jaar geleden gebeurde. Van dezelfde boerderij als waar Nea woonde, verdween toen de vierjarige Stella. Twee dertienjarige meisjes bekenden de moord op Stella, maar trokken hun bekentenis later in. Toch zijn zij altijd verantwoordelijk gehouden voor de dood van het meisje. Een van deze twee, Helen, woont nog steeds in het dorp. De andere, Marie, is nu een bekende actrice en is toevallig tijdelijk terug voor de opname van een film. Dat roept vragen op.

Rechercheur Patrick Hedström onderzoekt de zaak. Hij komt er niet onderuit om ook de oude zaak erbij te betrekken. Ook over wat er dertig jaar geleden gebeurd is, komt nu weer nieuwe informatie naar boven. Wat als de Helen en Marie gelijk hadden en ze daadwerkelijk onschuldig zijn? Loopt de moordenaar dan nog vrij rond? De inwoners van Fjällbacka weten het wel: het moet iemand uit het asielzoekerscentrum geweest zijn.

Erica Falck, schrijfster en echtgenote van Patrick, was toevallig net bezig met een onderzoek naar de verdwijning van Stella. Ze wilde hier een boek over schrijven. Hierdoor kan zij haar man en zijn collega’s goed helpen met het onderzoek, iets wat ze maar al te graag doet.

De betrokken mensen van de zaak van dertig jaar geleden hebben inmiddels allemaal puberkinderen. Deze kinderen worstelen elk met hun eigen problemen. Het verleden heeft ook deze jongelui geraakt. Nog verder in het verleden, in de 18e eeuw, leefde een vrouw met de naam Elin. Haar verhaal lees je tussen de hoofdstukken over de verdwijningen door.

De grote vraag is, wat is het verband tussen de oude zaak en de recente vermissing? En wat heeft het verhaal van de achttiende-eeuwse Elin ermee te maken? Is het waar wat er over haar gezegd wordt?

Mijn mening

Boeken van Camilla Läckberg zijn eigenlijk altijd goed, is mijn ervaring. Zo ook Heks. Eigenlijk worden er drie verhalen door elkaar heen verteld. Eerst is er natuurlijk het verhaal van de verdwijning van Nea, dus het heden. Daarnaast wordt ook verteld over de zaak-Stella. En ten derde is er Elin. Zij is een jonge vrouw die in de 18e eeuw leefde. Dat verhaal zou niet verteld worden als het niet op een of andere manier met de rest te maken heeft. Maar hoe precies, daar kom je pas achter als je het boek uitleest. Tot die tijd had ik wel een vermoeden en vond ik het vooral een ontroerend deel van het totaal.

Heks is een mooie combinatie van oude verhalen en actuele thema’s. Voor iedereen zal er dus wel iets inzitten wat de aandacht vasthoudt. Alle drie de verhaallijnen zijn in meer of mindere mate spannend. Het deel dat in het heden speelt, liet mij het meest op het puntje van mijn stoel zitten. De overige delen zorgen voor een mooie afwisseling. En juist doordat het zo afwisselend is, blijft het leuk ondanks dat het een vrij dik boek is. Tegen het einde is het eigenlijk zelfs wat te kort. Ik had best nog even door willen lezen!

Inmiddels heb ik ook al het volgende boek van Camilla Läckberg klaarliggen om te lezen. Dat boek gaat niet over Patrick Hedström en Erica Falck, dus ik ben heel benieuwd hoe dat boek gaat bevallen!

4 sterren

Meer informatie over Heks

 • Oorspronkelijke titel: Häxan
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: augustus 2017
 • Aantal pagina’s: 688
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026344268)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049806972)
  • Ebook (ISBN: 9789026339837)

Plaats een reactie