Heeft het lezen toekomst in een veranderende wereld?

Lezen op een e-readerOnlangs bezocht ik een congres waar het thema ‘Innovatie’ was. Er kwamen tal van voorbeelden langs van zaken zoals we ze nu kennen die in de toekomst totaal anders of helemaal verdwenen zullen zijn. Neem nu de auto. Wij vinden het heel gewoon om achter het stuur te kruipen en het gaspedaal in te drukken. Maar er komt een generatie die na het instappen de auto vertelt waar hij heen wil en de auto rijdt er zelf heen. Toen begon ik mij af te vragen wat de toekomst van het lezen zal zijn.

Digitaal lezen

De uiterlijke verschijning van het boek heeft natuurlijk al een aardige ontwikkeling doorgemaakt. Met het digitale boek zijn de mogelijkheden voor boeken groter geworden. Geluid, klikbare links, bewegende beelden, van alles is mogelijk in een boek dat je op tablet of computer leest.

Toch bestaan er nog steeds ‘recht-toe-recht-aan’-boeken met alleen maar tekst. Ik denk dat daar ook behoefte aan blijft bestaan. Voor veel mensen is het lezen van een goed boek de beste manier om te ontspannen. Als je dan steeds op allerlei links moet klikken, schreeuwerige video’s moet bekijken en dan weer terug moet naar waar je gebleven was, dan zorgt dat voor continue afleiding. Zeg maar dag tegen je ontspanning…

Wel maakt de moderne techniek het veel gemakkelijker een boek te bemachtigen. Je kunt op de meest onmogelijke tijden naar de webwinkel gaan en een boek kopen. Je hebt het dan direct tot je beschikking. Dit vind ik een behoorlijke vooruitgang.

De toekomst van het papieren boek

Ik geloof zelfs dat er nog een toekomst is voor papieren boeken. Sommige mensen vinden het gewoon leuk om een boek in handen te hebben, er doorheen te bladeren, het te voelen, misschien zelfs te ruiken. Het aantal van deze mensen en daarmee ook het aantal fysieke boekwinkels zal wel steeds kleiner worden, maar een groep die-hards zal ongetwijfeld overblijven.

Hier is de combinatie van papieren boek en ebook een uitkomst. Als je een papieren boek koopt, dan wil je dat dat boek er ongeschonden uit blijft zien. Je zou het papieren boek kunnen kopen voor in de boekenkast en de digitale versie lezen. Zo kun je ook samen met je partner hetzelfde boek lezen.

Ander vermaak

In de toekomst zullen de jongere generaties ongetwijfeld weer nieuwe vormen van vermaak vinden die wij nu nog niet kennen. Toen ik jong was, was er geen computer in huis, geen internet en al helemaal geen tablets en smartphones met social media. Ik vermaakte me prima met een boek. Toch is het ook voor alle noviteiten nodig om te kunnen lezen. En hoe leer je dat het best? Juist, door een boek te lezen!

Dus, is er toekomst voor het lezen?

Ja! Ik denk het wel. Ik zou het in ieder geval heel erg jammer vinden als ik over twintig jaar geen boek meer zou kunnen lezen. Vernieuwingen zijn goed, maar het goede moet wel bewaard blijven!

Plaats een reactie