Grey – vijftig tinten grijs zoals verteld door Christian – EL James

Grey van EL JamesEen paar jaar geleden was het een hype: Fifty shades of grey, ofwel Vijftig tinten grijs, gevolgd door Vijftig tinten donkerder en Vijftig tinten vrij. Het verhaal van Anastasia Steele die de rijke en excentrieke Christian Grey ontmoet en meegesleept wordt in zijn bijzondere levensstijl. Na vele verzoeken van haar lezers heeft EL James het verhaal nog een keer geschreven, maar dan gezien vanuit Christian. Het resultaat is Grey – fifty shades of grey as told by Christian ofwel Grey – vijftig tinten grijs zoals verteld door Christian.

Grey in het kort

De titel Grey – vijftig tinten grijs zoals verteld door Christian dekt de lading volledig. Het is hetzelfde verhaal als Vijftig tinten grijs maar dan gezien vanuit Christian Grey in plaats van Anastasia Steele (Ana). Grey en Ana ontmoeten elkaar als Ana door haar huisgenootje naar het kantoor van Grey gestuurd wordt om hem te interviewen. Hij valt meteen voor haar, hoewel hij twijfelt of zij wel bij zijn BDSM-levensstijl past.

Christian krijgt Ana niet uit zijn hoofd en hij besluit haar op te zoeken terwijl ze aan het werk is. Zij lijkt hem ook wel te zien zitten en ze zien elkaar steeds vaker. Voorzichtig probeert Christian Ana in te wijden in de wereld van de BDSM. Ana heeft er moeite mee dat Christian absolute gehoorzaamheid van haar verwacht. Eigenlijk zou ze een gewone, liefdevolle relatie willen. Toch probeert ze aan Christians verwachtingen te voldoen.

De relatie wordt steeds intenser. Ondertussen gaat Christian steeds verder. Zal Ana zijn manier van leven kunnen accepteren en verdragen?

Mijn mening over Grey

Om te beginnen: ik heb het boek in het Engels gelezen, vandaar dat de citaten in het Engels zijn. Een reden was natuurlijk dat ik niet kon wachten tot de Nederlandstalige versie zou verschijnen. Een andere reden was dat ik Vijftig tinten grijs nogal irritant geschreven vond. Ik herinner me een overdaad aan bijvoegelijke naamwoorden. Vooral in het begin, of ik daarna aan de stijl gewend was of dat het beter werd, dat weet ik eigenlijk niet. Het Engels beheers ik minder goed, dus dan valt een minder aantrekkelijke stijl minder op. In ieder geval vond ik dit boek prima te lezen.

De titel geeft al aan dat dit boek hetzelfde verhaal vertelt als Vijftig tinten grijs. De beleving van het verhaal is echter heel anders, doordat je het nu van Christian hoort. Je leert hem zo echt veel beter kennen. En of dat nu zo positief is? Ik vind Christian een verwend jongetje dat totaal geen rekening houdt met de gevoelens van de mensen in zijn omgeving. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de volgende opmerking:

When was she going to tell me this? I’m here with her for two minutes and I’m finding out details of her life that I should know!

Logisch dat Christian niets van Ana’s plannen weet, hij vraagt er nooit naar. Hij wekt de indruk dat hij vooral geïnteresseerd is in Anastasia omdat hij zich verveelt en seks wil.

EL James neemt het vertellen in de woorden, dromen en gedachten van Christian wel heel letterlijk. Een groot deel van het boek bestaat uit letterlijke weergaven van wat hij denkt. Je zou dan ook verwachten meer te weten te komen over zijn verleden. Dat valt me echter toch wat tegen. Neem bijvoorbeeld de volgende opmerking:

I had a rough start in life – you don’t want that shit in your head. Why would you?

Hier had ik gehoopt dat hij meer over die ‘rough start’ zou vertellen. In de loop van het boek wordt in de vorm van dromen wel veel verteld, maar niet meer dan al bekend was uit de eerdere boeken van EL James.

Als je de hele Vijftig tinten-serie hebt gelezen, is het dan de moeite waard om Grey te lezen? Ik vind van wel. Als je een fan bent tenminste. Dit boek maakt de belevingswereld van Christian beter te begrijpen. In het begin komt hij over als een egocentrische type. Er zitten echter diepere lagen in hem die hem een stuk begrijpelijker en aantrekkelijker maken. Ik ben hem meer gaan waarderen door dit boek.

Dan nog de vraag, als EL James besluit ook Vijftig tinten donkerder en Vijftig tinten vrij vanuit Christian te gaan schrijven, ga ik die boeken dan ook lezen? Ik weet het nog niet. Het blijft een hervertelling van een eerder verteld verhaal. Maar waarschijnlijk zal de nieuwsgierigheid weer winnen.

3 sterren

Het ebook is bij bol.com een beetje verstopt, maar via onderstaande link is hij te vinden (klik op het plaatje waar ‘Direct beschikbaar’ bij staat)!

Meer informatie over Grey

  • Oorspronkelijke titel: Grey – fifty shades of grey as told by Christian
  • Uitgeverij: Prometheus
  • Verschijningsdatum: 21 juli 2015 (Nederlandse vertaling)
  • Aantal pagina’s: 504
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044630039
  • ISBN (ebook): 9789044630046

Meer informatie over de auteur? Kijk op de website van EL James!

1 gedachte over “Grey – vijftig tinten grijs zoals verteld door Christian – EL James”

Plaats een reactie