Lezen op je tablet

De Kobo app voor lezen op je tablet
De Kobo app toont je boeken die klaarstaan om te lezen.

Bij digitaal lezen denk je waarschijnlijk al snel aan lezen op een computer, laptop of tablet. Dan heb je meteen de apparaten met de meeste functionaliteiten te pakken. Je ziet je boek in kleur, in tegenstelling tot op een e-readerscherm, en je kunt heel makkelijk doorklikken op links en dingen opzoeken op internet. Optimaal lezen dus. Maar er komt nog wel wat bij kijken voor je aan het lezen bent. Welk formaat heeft je boek bijvoorbeeld? Met welk programma open je het?

PDF

We zijn allang gewend aan het lezen van tekstbestanden op een scherm. Pfd-jes zijn voor ons gesneden koek. Sommige boeken zijn ook als pdf te krijgen. Die kun je dus prima lezen op je tablet. Maar ze hebben wel een nadeel. Je kunt namelijk wel de tekst in- en uitzoomen, maar het bestand houdt geen rekening met het formaat van je scherm. Als je ver in wilt zoomen, merk je dus al gauw dat je steeds van links naar rechts moet scrollen om de hele zin te kunnen lezen. Onhandig.

Winkelapps

Gelukkig kun je epub-bestanden, die je op een e-reader kunt lezen, ook gewoon op je tablet lezen. Dan past de tekst zich gewoon aan je scherm aan. Je hebt er wel een speciale app voor nodig. Daar zijn er genoeg van te krijgen. Winkels zoals bol.com, Kobo en Amazon hebben hun eigen apps waar de boeken die je bij hun koopt, automatisch toegevoegd worden. Lekker gemakkelijk. Maar je wilt natuurlijk niet aan een winkel vastzitten. Daarom is het extra handig als je ook nog andere boeken aan de app kunt toevoegen.

Aldiko gebruiken voor lezen op je tablet
Een bladzijde lezen op je tablet met Aldiko

Bij de apps van Kobo en Kindle heb ik die mogelijkheid niet kunnen vinden. De app van bol.com is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Bol en Kobo. Die app synchroniseert dan ook met je e-reader van Kobo. Boeken die je hebt gekocht bij een winkel die meedoet aan LeesID (hier volgt later een artikel over, geen familie van Boeken-ID overigens) kun je ook in de app zetten. Andere boeken kennelijk niet.

Andere apps om te lezen op je tablet

Wil je volledige vrijheid in welke boeken je in de app kunt lezen, dan kies je een algemene app. Aldiko is bijvoorbeeld een bekende. Daarmee kun je alle boeken die je op je apparaat hebt staan, toevoegen. Op mijn Samsung-tablet vond ik een app die al standaard op het apparaat stond. Ook daar kun je boeken in importeren. En dan heb je nog de Google Play Book app. Keuze genoeg dus, te veel om hier allemaal te bespreken. Daarom zal ik later terugkomen op de verschillende apps.

Welke app gebruik jij om te lezen op je tablet en hoe is je ervaring daamee?

1 gedachte over “Lezen op je tablet”

  1. Ik heb boeken gekocht bij Bol.com maar krijg ze ineens niet meer in epub formaat zodat ik ze in ibooks op mijn ipad kan zetten, maar nu Moet ik persé de app van bol gebruiken of van kobo om hun boeken te kunnen lezen. Vanaf nu dus geen boeken meer kopen bij bol.com

    Beantwoorden

Plaats een reactie