Gebroken – B.A. Paris

Gebroken van BA ParisNa het zeer goed ontvangen Achter gesloten deuren is Gebroken de tweede thriller van B.A. Paris. Cass rijdt ‘s nachts tijdens een zware onweersbui door het bos en ziet daar een auto staan. Ze stopt wel, maar durft niet uit te stappen om te kijken of er hulp nodig is. De volgende dag blijkt de inzittende vermoord te zijn. Dit is voor Cass het begin van een nachtmerrie waarin ze niet meer weet wat echt is en wat niet.

Gebroken in het kort

Tegen de uitdrukkelijke wens van haar man in, besluit Cass na een feestje de kortste route naar huis te nemen langs een donkere bosweg. Het onweert en regent flink. Dan ziet ze een auto langs de weg stilstaan. Cass stopt om te kijken of de bestuurder hulp nodig heeft. Ze kan vaag onderscheiden dat er een vrouw in de auto zit. Deze gebaart echter niet dat ze hulp wil en Cass durft niet goed uit te stappen. Daarom besluit ze uiteindelijk door te rijden.

De volgende morgen is Cass het voorval al weer vergeten, tot ze hoort dat er die nacht een dode vrouw in een auto is aangetroffen. Ze blijkt vermoord te zijn. Meteen wordt ze verpletterd door schuldgevoel. Wat als ze wel was uitgestapt? Ze durft het niemand te vertellen, zo schaamt ze zich.

Vanaf dat moment beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Er komen telefoontjes waarbij er niets gezegd wordt en Cass begint van alles te vergeten. Op een gegeven moment weet ze zelfs niet meer hoe de wasmachine en de magnetron werken. Cass is volledig in paniek. Ze is ervan overtuigd dat de telefoontjes van de moordenaar komen. Daarnaast denkt ze dat ze dement wordt, omdat haar moeder dat ook op jonge leeftijd overkwam.

Cass gaat steeds verder achteruit, ze moet zelfs haar werk opgeven. Maar dan doet ze bij toeval een ontdekking die haar toestand in een heel ander daglicht stelt.

Mijn mening over Gebroken

Het kan ook komen doordat het te warm was om iets anders te doen, maar toen ik in Gebroken begon, heb ik net zo lang doorgelezen tot het uit was. Samen met Cass word je de duisternis in gesleurd en je moet gewoon weten hoe het gaat aflopen.

Voor mij gaat Gebroken over vertrouwen. Cass kan niet meer op haar geheugen vertrouwen, daarom moet ze vertrouwen op de mensen in haar omgeving. Maar niet iedereen blijkt even betrouwbaar.

Of Cass’ symptomen realistisch beschreven zijn, kan ik niet goed beoordelen omdat ik geen ervaring met dementerende mensen heb. Maar het komt wel heel echt over. Het is bijna beangstigend wat er gebeurt als je geheugen je zo in de steek laat. Zoals B.A. Paris het beschrijft, is het niet moeilijk je in te leven in Cass en haar geheugenproblemen bijna zelf te ervaren.

De aftakeling van Cass wordt geloofwaardig neergezet. Het blijft dan ook lange tijd onduidelijk hoe het verhaal moet gaan aflopen. Maar tegen het einde wordt dat op een verrassende manier helemaal duidelijk. De schrijfstijl is prettig, het boek leest lekker vlot. Net als Achter gesloten deuren is Gebroken zeker vijf sterren waard!

5 sterren

Meer informatie over Gebroken

  • Oorspronkelijke titel: The breakdown
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Verschijningsdatum: juli 2017
  • Aantal pagina’s: 357
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789026339394
  • ISBN (ebook): 9789026339400

Plaats een reactie