eLinea: losse artikelen lezen

De digitale leesdiensten lijken als paddenstoelen uit de lucht te schieten: nu kwam ik weer de artikelenservice eLinea tegen. Dit is een dienst waarbij je artikelen uit vele kranten en tijdschriften online kunt lezen. Je hoeft dan niet allerlei verschillende abonnementen te hebben om toch van alles wat mee te krijgen. Maar wil jij door anderen laten bepalen wat je wilt lezen?

eLinea

Wat is eLinea?

Dagelijks een hele krant doorwerken is voor veel mensen te veel gevraagd. En dan hebben we het nog niet eens over al die tijdschriften, die ook interessant zijn. Bij eLinea kun je een selectie van artikelen uit een groot aantal tijdschriften en uit wat kranten lezen. Je kunt ze per stuk kopen of je betaalt een vast bedrag per maand voor onbeperkte toegang.

Voordeel is natuurlijk dat je keuze hebt uit veel artikelen, nadeel is dat je niet de keuze hebt uit alle artikelen uit een specifiek blad. Ben je vooral geïnteresseerd in een beperkt aantal tijdschriften, dan zul je waarschijnlijk toch veel missen.

Wat kost eLinea?

Op dit moment (december 2015) kost een abonnement € 9,99 per maand. Je hebt dan onbeperkt toegang tot alle artikelen. Je kunt ook per artikel betalen, dan zit je nergens aan vast. De prijzen zijn verschillend per artikel, maar als ik zo rondkijk, zie ik dat de meeste 50 cent kosten. Maar 20 cent en 80 cent komt ook voor. Als je meer dan twintig artikelen per maand leest, ben je voordeliger uit met een abonnement. Zeker nu je de eerste maand gratis krijgt.

Op welke apparaten kun je lezen?

eLinea bereik je via een website. Je kunt dus op alle apparaten met een internetverbinding en een browser de artikelen bereiken. Via een app kan ook, maar dan moet je wel een Windows-tablet of Windows-smartphone hebben.

Is eLinea interessant?

Op zich vind ik de prijs niet hoog voor het best wel grote aantal artikelen dat je kunt lezen. Wat ik echter nergens kan vinden, is hoe lang de artikelen beschikbaar blijven. Je kunt artikelen wel bookmarken of in een lijst uitgelichte artikelen zetten (geen idee wat het verschil is…) maar of je ze over een jaar nog kan lezen, is de vraag. Bovendien zou ik toch liever helemaal zelf bepalen wat ik lees.

Alles bij elkaar laat ik deze dienst aan me voorbij gaan, ondanks dat ik het een goed initiatief vind. Ik beschouw mezelf echter niet als de doelgroep: mensen die van snel, makkelijk en enigszins voorgekauwd houden. Het nieuws lees ik wel via nu.nl en andere websites. De meest interessante tijdschriften wil ik helemaal lezen en daar neem ik dan wel een abonnement op. En voor de rest ga ik naar de bibliotheek, als het niet op internet is te vinden.

Plaats een reactie