Een tweede leven voor Norbert Z. – Keziah Frost

Een tweede leven voor Norbert Z van Keziah FrostNorbert Zelenka is 73 en kan wel een baan gebruiken als hij opeens een aanbod krijgt. Hij wordt waarzegger. Niet dat hij daar zelf in gelooft, maar het gaat boven verwachting goed. Veel mensen komen hem om raad vragen en Norbert geniet ervan dat hij ze van advies kan voorzien en vooral ook dat ze naar hem luisteren. Dan gaat er iets mis. Hij ziet bij een jonge vrouw allemaal negatieve dingen en dat vertelt hij haar ook. Kort daarop verdwijnt ze spoorloos. Norbert weet dat hij de enige is die haar kan vinden. Een tweede leven voor Norbert Z. van Keziah Frost is humoristisch geschreven. Hou je van Hendrik Groen? Dan vind je dit boek vast ook geweldig.

Een tweede leven voor Norbert Z. in het kort

Norbert Zelenka is de jongste niet meer. Hij leidt een rustig leven met zijn hondje. Veel geld heeft hij niet, hij kan eigenlijk zelfs niet eens rondkomen. Maar hij klaagt niet. Dan staat opeens Carlotta’s club voor zijn voordeur. Carlotta’s club bestaat uit Carlotta zelf en twee vriendinnen, allen dames op leeftijd. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe projecten. Toen ze toevallig ontdekten dat Norbert wel wat hulp kan gebruiken en dat hij een voorspellende gave lijkt te hebben, was hun plan snel geboren: Norbert moet de waarzegger van het stadje worden.

Norbert is aanvankelijk niet erg enthousiast. Hij gelooft niet in waarzeggerij. Als hij echter extra geld nodig heeft, gaat hij toch overstag. De dames van de club leren Norbert kaartleggingen doen en de kaarten interpreteren. Al snel heeft hij alles onder de knie en kan hij aan de slag.

De eerste resultaten zijn goed. Norbert luistert naar zijn klanten en zijn klanten luisteren naar hem. Hij is heel blij als mensen later terugkomen en hem vertellen dat ze zo veel aan hem hebben gehad. Na jaren onzichtbaar te zijn geweest, wordt hij nu eindelijk gehoord. Het kan echter niet oneindig lang goed gaan. Summer, Carlotta’s kleindochter, voelt zich na jaren nog schuldig over de dood van haar ouders. Ze komt bij Norbert voor een toekomstvoorspelling. Die ziet echter niet veel goeds. Kort daarop verdwijnt Summer.

Het hele stadje is in rep en roer. Iedereen wordt opgetrommeld om Summer te zoeken. Ze vrezen het ergste. Norbert weet dat hij de enige is die haar kan vinden. Hij gaat dan ook alleen op pad. Daarbij zet hij zijn eigen leven op de tweede plaats. Als hij haar maar vindt!

Mijn mening over Een tweede leven voor Norbert Z.

Wat een heerlijk boek. Norbert heeft het niet breed maar hij klaagt niet. Het is gewoon een vriendelijke oude man die je het beste toewenst. En dan Carlotta. Wat een figuur! Het is voor haar wel erg moeilijk als ze niet haar zin krijgt. Grappig om te lezen dus wat er gebeurt als Norbert of een van haar clubleden niet naar haar pijpen danst.

Wat opvalt in de schrijfstijl is dat het af en toe wat eenvoudig overkomt. Dat maakt het een heel grappig geheel. Simplistisch in de positieve zin van het woord, om het zo maar te zeggen. Het doet een beetje denken aan Hendrik Groen. Ook daar is een oudere man aan het woord die op een bijna droge manier beschrijft wat er om hem heen gebeurt.

In Een tweede leven voor Norbert Z. komen meerdere personages aan het woord. Je weet zo precies wat iedereen van plan is. Dat geeft niet, want dit boek lees je niet voor de spanning. Het is gewoon heel leuk om de hersenspinsels van Carlotta te lezen en daarna hoe de anderen over hetzelfde denken.

Een tweede leven voor Norbert Z. is het eerste boek van Keziah Frost. Als ze er meer gaat schrijven, heb ik zeker interesse!

4 sterren

Meer informatie over Een tweede leven voor Norbert Z.

  • Oorspronkelijke titel: The reluctant fortune teller
  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers
  • Verschijningsdatum: oktober 2018
  • Aantal pagina’s: 323
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789045219110
  • ISBN (ebook): 9789045219219

Plaats een reactie