De gunst – Nicci French

De gunst van Nicci FrenchJude Winter is arts, verloofd met Nat en in het bezit van een leuke vriendengroep. Alles lijkt haar voor de wind te gaan. Er is echter iets gebeurd in het verleden wat haar op de achtergrond blijft achtervolgen. Dat komt in een klap weer naar voren als Liam opeens voor haar staat. Hij is haar jeugdliefde en ze heeft hem ruim tien jaar niet gezien. Hij vraagt haar een gunst. Wat iets kleins lijkt, blijkt grote gevolgen voor Jude te hebben. In De gunst van Nicci French zijn de mensen niet wie ze lijken te zijn.

De gunst in het kort

Toen Jude jong was, heeft ze heel kort iets gehad met Liam, een jongen die eigenlijk niet bij haar paste. Nadat ze een auto-ongeluk hebben gehad, is het voorbij. Jude volgt haar droom en wordt arts terwijl Liam zijn leven niet echt op de rails krijgt. Ze hebben geen contact meer.

Ondertussen is Jude dertig en verloofd met Nat. Het leven lacht haar toe. Dan staat Liam opeens voor haar neus. Hij wil haar een gunst vragen. Jude stemt toe. Hij vraagt haar naar een cottage in Norfolk te gaan, waar hij haar zal ontmoeten. Hij komt echter niet opdagen. Dan gaat de telefoon: de politie. Opeens is Jude verzeild geraakt in een zaak waar ze beter niet bij betrokken had kunnen zijn.

Jude wordt Liams leven ingezogen. Ze ontmoet zijn vriendin, zijn huisgenoten en zijn collega. Allemaal hebben ze wel iets vreemds over zich. Jude probeert zich staande te houden in de chaos die haar leven is geworden en probeert aan te tonen dat zij niets te maken heeft met wat er met Liam is gebeurd. Toch komt ze er alleen maar dieper in te zitten, met alle gevolgen van dien.

Mijn mening

Dit boek kent een wel heel ingenieus verzonnen plot. Heel origineel, vind ik. Ik kan natuurlijk niet zeggen wat ik precies bedoel, want dan verraad ik teveel en blijft er van de spanning niets meer over. Hoewel het boek grotendeels eigenlijk niet echt spannend is te noemen. Het maakt wel nieuwsgierig naar wat er nu eigenlijk is gebeurd. En daardoor vraagt het er continu om om gelezen te worden.

Het boek is een echte Nicci French nieuwe stijl, zoals ik het maar noem. In het begin schreef dit schrijversechtpaar veel boeken die na verloop van tijd wat op elkaar gingen lijken. Daarna volgde een hele serie over een psychoanalytica die steeds bij allerlei moordzaken betrokken raakte. Die reeks zorgde dat mijn interesse weer terugkwam, maar bij de latere boeken had ik er ook wel weer genoeg van. En nu zijn ze overgestapt op losstaande boeken die iedere keer anders zijn. Het heeft mij alleen maar enthousiaster gemaakt!

Ik vond De gunst prettig geschreven. Het leest lekker weg zonder dat er veel storende dingen in staan. Wat me wel opviel, was dat er ergens een slordigheidsfoutje in de tekst zat. Een woord dat meervoud had moeten zijn, was dat niet. Dat soort dingen zie ik niet vaak dus op een of andere manier word ik er altijd een beetje vrolijk van als ik zoiets zie. Maar het ligt natuurlijk niet aan de auteurs, ik las de vertaling.

De mensen waarmee Liam omgaat zijn stuk voor stuk een beetje vreemd. Dat maakt het hele boek een beetje apart. Maar zeker wel de moeite waard om te lezen.

4 sterren

Meer informatie over De gunst

 • Oorspronkelijke titel: The favour
 • Uitgever: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: mei 2022
 • Aantal pagina’s: 416
 • Verkrijgbaar als: paperback, hardcover, e-book, dwarsligger, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026357688
  • Hardcover: 9789026358647
  • E-book: 9789026357695
  • Dwarsligger: 9789049808709
  • Luisterboek: 9789026359712

1 gedachte over “De gunst – Nicci French”

Plaats een reactie