Een braille-tablet voor blinden en slechtzienden

e-reader hoesjeGoed nieuws voor mensen die alleen in braille kunnen lezen: Amerikaanse wetenschappers werken aan een braille-scherm dat goedkoper en beter bruikbaar is dan de bestaande mogelijkheden. Als je zicht normaal is en je, eventueel met bril, prima kunt zien, dan sta je er niet zo snel bij stil. Maar voor een blinde of slechtziende moet het heel lastig zijn een boek te lezen. Natuurlijk zijn er wel luisterboeken en hebben sommige e-readers een voorleesfunctie, toch is dat niet hetzelfde als echt lezen.

Ik zal meteen toegeven dat ik geen deskundige op dit gebied ben en gelukkig al helemaal geen ervaringsdeskundige. Ik las echter een bericht over de e-reader voor blinden op nu.nl en ik was toch geïnteresseerd. Het lijkt me namelijk vreselijk om niet meer te kunnen lezen. Mijn ervaring is dat ik sneller afgeleid ben als ik naar gesproken tekst luister dan wanneer ik zelf actief iets moet doen, namelijk lezen, om de informatie tot mij te nemen. Op sommige boeken zou ik waarschijnlijk zelfs heerlijk slapen als ze voorgelezen worden. Daarom lijkt het me een fantastische uitvinding. Moet je natuurlijk wel braille kunnen lezen, of het willen leren.

Hoe werkt de braille-tablet?

Normale braille-apparaten bevatten één regel tekst die opgebouwd wordt met behulp van plastic pinnetjes. Deze apparaten zijn vreselijk duur, zo lees ik op de website Technology Review. Het vernieuwende van de tablet waar de Amerikanen aan werken, is dat het niet met plastic pinnetjes werkt maar met bubbeltjes die met lucht of vloeistof gevuld worden als ze actief moeten zijn. Met deze methode denken ze meer tekst op een scherm kwijt te kunnen en ook nog eens een goedkoper apparaat te kunnen maken.

Volgens de onderzoekers is de tablet beter geschikt voor wiskundige en andere wetenschappelijke teksten dan de eenregelige apparaten. Maar waarom dan niet gewoon een boek erop lezen? Een boek doorwerken met een regel per bladzijde lijkt me vrij vermoeiend!

Is het uniek?

Even verder zoeken op internet brengt mij meteen naar de website van Blitab. Hier wordt een tablet voor blinden aangeboden die op een vergelijkbare manier werkt. Deze is van een Oostenrijks bedrijf afkomstig. Toch ga je je dan afvragen of ze connecties hebben met die Amerikanen? De Blitab is nog niet te koop en de website vermeldt ook niet wanneer dat wel zo zal zijn en voor welke prijs.

Zit er toekomst in de braille-tablet?

De Amerikanen verwachten op een prijs onder de 1.000 dollar uit te komen. Dat is nog steeds een grote uitgave, zeker vergeleken met e-readers voor zienden. Die heb je immers al voor minder dan 100 euro. Toch wil ik wel geloven dat mensen die graag lezen en het kunnen betalen, er veel aan hebben. Want wat is er nu leuker dan lekker met een boek in de bank wegkruipen?

Plaats een reactie