Doet sneeuw pijn – Carolien Spaans

Doet sneeuw pijn van Carolien SpaansCarolien Spaans is gelukkig met haar man Jean-Michel Kamp. Natuurlijk is hij niet perfect maar ze houden erg veel van elkaar en van hun zoontje. Maar dan krijgt Carolien een schokkend telefoontje: Jean is omgekomen bij een ski-ongeluk. Haar wereld stort in. Langzaam maar zeker weet ze weer op te krabbelen. In Doet sneeuw pijn doet ze verslag van haar leven met Jean en de hel waarin ze belandde na zijn dood.

Doet sneeuw pijn in het kort

Carolien is al jaren vrijgezel als ze dan toch haar prins op het witte paard ontmoet. Hij heet Jean-Michel, is ontzettend knap en is van haar. Samen bouwen ze beetje bij beetje een gezamenlijk leven op. Het hoogtepunt komt in de vorm van zoontje Lucas. Maar het geluk duurt niet lang. Als Jean tijdens een weekendje skiën met vrienden de piste verlaat, gaat het mis. Hij valt in een gletsjerspleet en overleeft het niet.

Caroliens wereld stort in. Opeens is ze alleen met haar zoontje, zonder haar grote liefde. Met vallen en opstaan probeert ze weer iets van het leven te maken. Met de tijd gaat het steeds beter, maar helemaal hetzelfde zal het nooit meer worden. Haar zoontje is een belangrijke drijfveer om door te gaan. Hij heeft zijn vader niet bewust gekend en zal dat ook nooit mee kunnen maken. Daarom verzamelt ze de mooiste herinneringen aan Jean in een doos en schrijft ze ook hun gezamenlijke verhaal voor Lucas op.

Mijn mening

Dit is echt gebeurd. Echt leuk om te lezen is het natuurlijk niet, zoveel pijn. Maar de manier waarop alles is opgeschreven, zorgt dat je blijft doorlezen. Wat ik opvallend vind, is de eerlijkheid waarmee alles beschreven wordt. Een relatie is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook de minder leuke dingen, van haren in de wastafel tot het niets doen in het huishouden door de man, worden gewoon meegenomen.

Doet sneeuw pijn is een heel ontroerend verhaal. Het is ook op veel punten herkenbaar. En dat is misschien wel de reden waarom het verhaal je zo raakt. Het gaat over normale mensen zoals jij en ik, dus dit kan jou ook overkomen. Je moet er niet aan denken… Ik denk dat het lezen van dit boek een steun kan zijn voor mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Te zien dat je niet de enige bent die zich zo voelt, moet helpen. Maar ook als dat soort ongeluk je tot nu toe bespaard is gebleven, zal het zeker wat met je doen.

Ik hoop oprecht dat de jonge Lucas in zijn latere leven zijn vader beter zal leren kennen door het lezen van dit boek. Het is mooi hoe zijn moeder heeft opgeschreven hoe hun liefde opgebloeid is, hoe hun leven samen was en hoe ze na Jeans dood heeft geworsteld om verder te gaan. Ik kan dan ook eigenlijk niet anders dan er vijf sterren voor geven.

5 sterren

Meer informatie over Doet sneeuw pijn

  • Uitgeverij: Lebowski Publishers
  • Verschijningsdatum: augustus 2018
  • Aantal pagina’s: 208
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789048844180
  • ISBN (ebook): 9789048844197

Plaats een reactie