Digitaal krant lezen op alle apparaten

Digitaal krant lezen op een tablet - voorpaginaDigitaal lezen hoeft niet beperkt te blijven tot boeken. Ook de krant kun je prima digitaal lezen. Dat bespaart je een grote hoeveelheid oud papier en ook nog eens een hoop geld: NRC Handelsblad kost bijvoorbeeld € 36,50 per maand voor het meest uitgebreide papieren abonnement. Dezelfde krant digitaal kost maar € 25,50 per maand. Dat scheelt dus mooi € 11 per maand ofwel € 132 per jaar. Deze prijzen gelden in augustus 2015 en zonder kortingen/acties. In het vervolg van dit bericht ga ik uit van de mogelijkheden van de NRC.

Krant lezen op je computer

Zelfs op tabloid-formaat is een krant best een groot ding. Het meest voor de hand liggende apparaat om hem op te lezen, is dan ook op het grote scherm van de computer. Je kunt de krant dan op de website lezen. Je ziet de krant zoals je hem ook op papier ziet. Door op de artikelen te klikken, kun je ze vergroten om ze te kunnen lezen. Het is een fluitje van een cent om met de muis door de bladzijden en artikelen te klikken. In gebruik is het dus eenvoudig.

Wat minder is, is dat je vastzit aan het apparaat. Heb je een desktop, dan kun je alleen daar lezen waar die toevallig staat. Ook met een laptop is het niet ideaal om langdurig in een luie stoel te zitten. Dan is een wat handzamer apparaat, zoals een tablet, toch prettiger.

Krant lezen op je tablet

Digitaal krant lezen op je tablet - startscherm
Het startscherm van de app

Op je tablet kun je ook gewoon via de website de krant lezen. Maar er is nog een mogelijkheid: de app. Er zijn apps voor NRC Handelsblad en nrc.next, zowel voor Apple, Android als Windows. Keuze genoeg dus. In de app download je de krant, waarna je hem ook offline kunt lezen. Nog een voordeel ten opzichte van lezen via de website.

Als je de krant eenmaal gedownload hebt, kun je gemakkelijk door de pagina’s bladeren en eventueel artikelen vergroten. Nu kun je op de bank de krant lezen in plaats van achter je bureau.

Krant lezen op je telefoon

Dezelfde apps die er voor de tablet zijn, kun je ook op je telefoon zetten. Ondanks het veel kleinere formaat van een telefoon, is de krant er toch goed op te lezen. De koppen zijn goed leesbaar. Op basis daarvan kun je beslissen of je een artikel wilt lezen. Zo ja, dan klik je er op en verschijnt het artikel in een groter formaat.

In de artikelen kun je niet in- of uitzoomen dus ik kan me voorstellen dat het met kleinere telefoontjes toch niet prettig leest. Tenzij de app op kleinere telefoons dezelfde lettergrootte aanhoudt en gewoon minder tekst laat zien. Ik heb maar één telefoon, dus ik kan het niet uitproberen…

Overigens kon ik direct na het installeren van de app al een krant downloaden, zonder eerst in te loggen. Het lijkt er dus op dat je een gratis krant bij de app krijgt! Ik lees daar echter niets over in de infomatie bij de app. De volgende dag moest ik wel inloggen of direct vanuit de app een losse krant of een maandabonnement kopen.

Krant lezen op je e-reader

Digitaal krant lezen op je e-reader - inhoudsopgave
Inhoudsopgave

Jawel, ook op de e-reader kun je de krant lezen. De NRC is te downloaden als epub, mobipocket of pdf. Ook kun je een selectie van pagina’s maken op de website en die als pdf downloaden. Als je e-reader met internet verbonden is en een browser heeft, kun je dat rechtstreeks op je e-reader doen. Als je je computer toch aan hebt staan, is het waarschijnlijk sneller/minder frustrerend om het bestand even daar te downloaden en daarna op je e-reader te zetten. Mijn ervaring met de browsers van e-readers is in ieder geval niet erg geweldig. Hoewel mijn Kobo Aura HD het aanzienlijk beter doet dan de Bebook Neo die ik eerder had. Er zit dus nog wel ontwikkeling in!

Digitaal lezen op je e-reader - artikel
Een artikel lezen op de e-reader

De krant als epub bevat veel linkjes naar artikelen in inhoudsopgaven. Het is dus mogelijk om door de krant te springen zonder hem van voor naar achter in een keer te lezen. Maar in de app gaat dat toch makkelijker. Lezen gaat goed, je kunt de instelmogelijkheden van je e-reader gebruiken dus lettertype en grootte zijn zoals jij wilt. Plaatjes komen minder goed uit op een zwart-witscherm en het geheel is een stuk minder overzichtelijk.

Normaalgesproken ben ik groot voorstander van de e-reader. Het leest gewoon veel prettiger en het is een lekker handzaam en licht apparaat. Voor de krant maak ik echter een uitzondering: daarvoor vind ik de tablet veel geschikter.

Plaats een reactie