De zonden van onze vaders – Åsa Larsson

De zonden van onze vaders van Asa LarssonRebecka Martinsson komt nog een laatste keer in actie. Op haar werk heeft ze alle vervelende klussen toegeschoven gekregen en privé gaat het ook niet echt denderend. Dan wordt haar gevraagd mee te werken aan het onderzoeken van een verjaarde moord. Hoewel dat allerlei oud zeer naar boven haalt, stemt ze in. De zonden van onze vaders is het zesde en laatste deel in de serie over juriste Rebecka Martinsson van de Zweedse schrijfster Åsa Larsson.

De zonden van onze vaders in het kort

Rebecka Martinsson baalt. Haar leidinggevende is er tijdelijk tussenuit en niet zij maar haar vervelende collega Carl von Post heeft zijn taken overgenomen. Deze Von Post vond het leuk om Rebecka alle saaie klussen toe te schuiven en zelf de interessantere dingen aan te pakken. En zo zit Rebecka bijna opgesloten op haar kantoor. Totdat ze een telefoontje krijgt.

Op een eiland in de buurt is een dode man aangetroffen. Daarnaast lag er ook nog een lijk in de vriezer. Die tweede zaak is inmiddels verjaard, maar de lijkschouwer wil de nabestaanden toch duidelijkheid geven over wat er gebeurd is. Daarom vraagt hij Rebecka en een oud-politieman om in de zaak te duiken.

Rebecka kan niet weigeren, het is een mooie afwisseling van haar huidige saaie taken. Wat ze wel een probleem vindt, is dat ze een soort verre familie van de betrokkenen is. Haar moeder was een pleegzus van de recent overleden man. Ze kent de familie verder niet en eigenlijk wil ze er ook niets mee te maken hebben. Toch stemt ze in.

De identiteit van het slachtoffer in de vriezer wordt snel ontdekt: het is de vader van de bekende bokser Börje Ström. Via via komen Martinsson en de gepensioneerde politie-agent erachter dat er zich nogal wat criminele zaakjes afspeelden rond de boksschool waar Börje en eerder zijn vader bokste. Het gaat zover dat ze oog in oog komen te staan met een stel wel heel stevige Russen.

Met hulp van Börje ontdekken ze wat er in het verleden is gebeurd. Nou ja, niet alles maar wel voldoende om Börje rust te geven.

Mijn mening

Je kunt wel merken dat het tijd wordt dat Rebecka Martinsson met pensioen gaat. Ze maakt een wat uitgebluste indruk. Ze heeft dan ook bijna tien jaar op de plank gelegen voordat ze weer in actie mocht komen. Toch was ze nauwelijks ouder geworden.

De verschillende personages kwamen soms wat levensmoe over. Op een of andere manier naderden ze allemaal hun einde. Gelukkig zagen ze in de loop van het boek de zon weer een beetje achter de wolken schijnen, zodat je het boek toch met een prettig gevoel achter je kunt laten.

Het is al enige tijd geleden dat ik de eerdere boeken van Åsa Larsson las. Als je dit laatste boek gaat lezen is het wel leuk om ook nog wat te weten van de gebeurtenissen in de andere vijf delen. Vooral voor het leven van Rebecka is dat van belang. Het is echter niet strikt noodzakelijk om die boeken ook te lezen. Ik was al veel vergeten van wat daar gebeurde en dat heeft me niet echter gehinderd bij het lezen.

Het aantal personages in dit boek vond ik vrij groot. Sommige daarvan speelden maar een kleine rol maar werden opeens toch wel weer belangrijk. Dat maakte het voor mij af en toe wat ingewikkeld. Maar ja, De zonden van onze vaders is dan ook geen dun boekje. Dan moet er wel veel gebeuren. Deels wordt het interessant gehouden door de gebeurtenissen rond de dood van Börjes vader en de start van Börjes bokscarrière in het verhaal te verwerken.

Wat er precies gebeurd is, kom je in het verhaal echter niet te weten. Dat wordt helemaal achteraan nog even toegevoegd. Dat komt een beetje gemaakt over, dat had naar mijn idee beter in het verhaal verwerkt kunnen worden.

Ik vond het weer een mooi boek om te lezen maar ik gun Rebecka Martinsson haar rust. Ik hoop dat ze mijn vier sterren voldoende vindt om nu definitief met pensioen te gaan.

4 sterren

Meer informatie over De zonden van onze vaders

 • Oorspronkelijke titel: Fädernas missgärningar
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: februari 2022
 • Aantal pagina’s: 512
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789026357817
  • E-book: 9789026357824
  • Luisterboek: 9789026358227

Plaats een reactie