De dag dat ik mijn naam veranderde – Bibi Dumon Tak

De dag dat ik mijn naam veranderde van Bibi Dumon TakAls Lize, de zus van Anna, sterft, mag niemand meer haar twee zoons zien. Voor Anna en haar moeder is dat verschrikkelijk zwaar, naast het verlies van Lize zelf natuurlijk. Anna voelt zich machteloos en probeert via allerlei wegen toch de jongens weer in haar leven te krijgen. Ondertussen haalt ze herinneringen op aan haar jeugd, haar ouders en vooral haar zus. De dag dat ik mijn naam veranderde is het aangrijpende verhaal van een te vroeg gestorven moeder, zus en dochter, geschreven door Bibi Dumon Tak.

De dag dat ik mijn naam veranderde in het kort

Anna groeit op in een gezin met een vader, een moeder, een broer en zus Lize. Vader en moeder gaan op een gegeven moment uit elkaar en haar broer trekt naar haar vader terwijl Lize bij haar moeder blijft. Anna zelf zit er precies tussenin.

Jaren later staat ze nog steeds in het midden. Anna is de schakel tussen haar moeder en haar broer. Heeft haar broer iets, meestal vervelends, te melden, dan is Anna de boodschapper. Zo ook als het gaat om Lizes kinderen.

Lize heeft twee jongens, samen met een man wiens naam Anna niet wil noemen. En dat is niet voor niets, deze man heeft Lize heel wat aangedaan. Ze zijn niet voor niets gescheiden. Als Lize overlijdt, schermt de man haar jongens volledig af van het vrouwelijke deel van Lizes familie. Omdat Anna het testament moet uitvoeren en ze de jongens toch hun spullen uit Lizes huis wil geven, probeert ze contact te zoeken. En natuurlijk omdat ze van haar neefjes houdt. Maar de man laat het niet toe.

Anna denkt terug aan de tijd waarin ze opgroeide, hoe Lizes jeugd was en hoe het proces van haar ziekte en dood is verlopen. Ook kijkt ze terug op de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat ze de jongens niet meer kan zien. Ze is kwaad en voelt de onmacht maar ze realiseert zich dat ze daar niets mee opschiet.

Mijn mening

De dag dat ik mijn naam veranderde is een heel treurig boek, door de intense manier waarop Lizes aftakeling en dood wordt beschreven. Het gedrag van haar ex maakt het er niet beter op. Maar je kunt er wel een les uit leren. Dezelfde les die Anna ook leert. Elk verhaal heeft twee kanten. Dat maakt nog niet dat je het met de andere kant eens moet zijn, maar het heeft niet altijd zin om je te blijven verzetten tegen mensen die zich vervelend gedragen. Dat is wat ik eruit haal.

Het boek springt een beetje van de hak op de tak door de tijd en langs verschillende gebeurtenissen. Zo krijg je uiteindelijk een groot deel mee van Lizes ziekte, maar ook van haar jeugd en haar ouders. Het zorgt voor veel afwisseling in het verhaal. Af en toe was er echter net een interessant deel van het verhaal aan de orde en dan was opeens het hoofdstuk afgelopen en ging het weer ergens anders verder. Dan vond ik het wel jammer dat ik niet verder kon lezen bij het andere onderwerp.

Bibi Dumon Tak schreef veel voor kinderen en jongeren maar dat is in dit boek niet te merken. Het is op een volwassen manier geschreven en het leest erg prettig. De gevoelens van woede en onmacht spatten van de pagina’s maar ook als Anna’s gevoel wat gematigder is, zie je dat meteen terug. Hoewel het onderwerp, of eigenlijk zijn het meerdere onderwerpen die sterk verweven zijn, erg zwaar is, vond ik het een mooi boek om te lezen. Je zit er echt bovenop als Anna haar strijd voert. Ik geef het daarom vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over De dag dat ik mijn naam veranderde

 • Uitgeverij: De Geus
 • Verschijningsdatum: juni 2020
 • Aantal pagina’s: 272
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789044546026
  • E-book: 9789044542721
  • Luisterboek: 9789044544541

Plaats een reactie