De uitverkorene – Igor Znidarsic

De uitverkorene van Igor ZnidarsicDe dochter van een rijke ondernemer wordt ontvoerd. Hoewel het losgeld wordt betaald, wordt ze toch dood teruggevonden. Rechercheurs Bianca van Dijk en Joris Vischjager onderzoeken de zaak. Vervolgens worden ook nog een verminkte man en een vrouw in een hotelkamer gevonden, beiden vermoord. De drie zaken blijken aan elkaar gelinkt te zijn, hoewel ze erg verschillend zijn. Bianca en Joris proberen de dader uit de tent te lokken en lijken daarin te slagen. Er is echter een complicerende factor in de vorm van zijn kinderen. Kunnen ze zonder verdere slachtoffers de zaak afronden? De uitverkorene is de tweede thriller van Igor Znidarsic.

De uitverkorene in het kort

Bianca van Dijk en haar collega Joris Vischjager gaan samen achter een ontvoerder aan. Deze man heeft zich niet aan zijn woord gehouden: het losgeld is betaald maar het ontvoerde meisje is niet levend teruggekomen. Als de aandacht voor deze zaak wat verslapt, wordt een man gevonden waar een bepaald lichaamsdeel van af is gesneden. Niet lang daarna wordt een zwangere prostituee gevonden die op een wel zeer onaangename manier is achtergelaten.

Deze slachtoffers lijken niets met elkaar te maken te hebben. Tot Bianca een ontdekking doet. In elk van de gevallen is er namelijk iets bijzonders of iets vreemds aan de hand. Zo bedroeg het losgeld in het geval van de ontvoering niet precies 1 miljoen euro maar 1.021.325 euro. Het tweede slachtoffer droeg een vergiet op zijn hoofd en had een jas omgeslagen gekregen. Verder was hij naakt. Nummer drie had een zwaard rechtop in haar buik staan. Als Bianca eenmaal doorheeft wat dit betekent, komt het onderzoek in een stroomversnelling.

Hendrik Wortelboer is de zoon van een zwaar gereformeerde vader. Het geloof gaat voor alles en bijvoorbeeld tv kijken is er niet bij. Dagelijks wordt de bijbel gelezen en de teksten daarin worden zeer serieus genomen. Als Hendrik gaat studeren en daarom op kamers gaat wonen, verliest hij zijn geloof al snel. Waarom zou hij steeds bang zijn voor de ‘buitenste duisternis’ als hij ook gewoon leuk kan leven? Hij trouwt, krijgt kinderen en leidt een vrij gewoon leven.

Tot Hendrik ziek wordt. Alvleesklierkanker, daar genezen niet veel mensen van. Maar Hendrik wel. Hij ziet dat als een teken. Een teken met grote gevolgen…

Mijn mening over De uitverkorene

De uitverkorene begint als een vrij normale thriller. Een meisje wordt ontvoerd en later dood teruggevonden. Wat is hier aan de hand? Maar na een tijdje gaat het verhaal over in het verhaal van Hendrik en hoe hij geworden is zoals hij is. Dat verhaal loopt in de tijd een stukje achter bij het thriller-gedeelte. Dat is maar goed ook, want hij verklapt wat er met de slachtoffers is gebeurd en waarom. Het wordt zo iets minder spannend maar zeker zo interessant. Want is het niet goed om te weten hoe iemand tot zijn daden komt? Ik begon op een gegeven moment zelfs een beetje sympathie voor hem te krijgen. Een heel klein beetje maar, maar toch.

Je wordt in de boek doodgegooid met bijbelteksten. Daar moet je wel tegen kunnen. Ikzelf ben er niet zo dol op. Ze passen echter wel uitstekend in het verhaal. Ik vraag me dan af of de schrijver de juiste passages zo paraat had, net als de personages in het boek, of dat hij er uren, dagen, weken, maanden op heeft moeten studeren om de juiste regels te vinden.

Deels is Bianca de verteller en deels Hendrik. Deze twee personen gaan dan ook het meest voor je leven. Op de achtergrond heeft Bianca ook nog wat problemen met haar huwelijk. Die komen helaas niet zo heel goed uit de verf. Verder leest het boek lekker weg. Het is opgedeeld in korte hoofdstukken en de vaart blijft er lekker in. Mocht Znidarsic besluiten Bianca en Joris nog meer mee te laten maken, dan wil ik dat zeker lezen! Daarom geef ik De uitverkorene vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over De uitverkorene

  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
  • Verschijningsdatum: mei 2018
  • Aantal pagina’s: 334
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789045213170
  • ISBN (ebook): 9789045214771

Plaats een reactie