De som van jou en mij – Cecelia Ahern

De som van jou en mij van Cecelia AhernAllegra, alias Freckles, is nog niet zo lang geleden van een dorp naar Dublin verhuisd. Ze werkt er als parkeerwacht. Op een dag ontmoet ze iemand die haar vertelt dat ze het resultaat is van de vijf mensen die het belangrijkst voor haar zijn. Dat zet Allegra aan tot een zoektocht naar haar vijf mensen, met onverwachte gevolgen. De som van jou en mij van Cecelia Ahern is een ontroerende roman over de zoektocht naar zichzelf van een jonge vrouw.

De som van jou en mij in het kort

Allegra is parkeerwacht en woont in een klein appartementje boven een fitnessstudio bij mensen in de achtertuin. Ze is onlangs van een rustig eilandje naar Dublin vertrokken. Daar is ze op zoek naar iets uit haar verleden. Haar zoektocht krijgt echter een heel andere wending als ze Tristan ontmoet. Hij vertelt haar over de theorie dat je het gemiddelde bent van de vijf personen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Dat zet Allegra aan het denken over wie dat voor haar zijn.

Eigenlijk komt ze niet zo ver. Allegra begint het vooral te zien als een manier om de persoon te worden die ze wil zijn. Daarom probeert ze in contact te komen met mensen die ze bewondert en op wie ze zou willen lijken. Dat loopt niet helemaal zoals ze had gehoopt.

Uiteindelijk komt Allegra erachter waar het werkelijk om draait in het leven en welke mensen voor haar echt belangrijk zijn. En dat ze die makkelijker kan vinden dan ze had verwacht.

Mijn mening

Eigenlijk vond ik dit best wel een apart boek. Lange tijd vroeg ik me af waar Allegra nu eigenlijk mee bezig was. Pas in de loop van het boek begreep ik echt wat haar dreef. Of dacht ik het te begrijpen in ieder geval. Ik ben ik ieder geval blij met het einde, ik denk dat dat een goede les is voor veel mensen.

Allegra is geen doorsnee persoon. Ze heeft af en toe wat aparte karaktertrekken. Daar kom je wel achter als je De som van jou en mij leest. Het maakt haar wat lastig te begrijpen, vind ik. Het zorgt er echter ook voor dat ze de ideale hoofdpersoon is voor dit verhaal. Toch ging ik haar pas tegen het einde echt aardig vinden.

De schrijfstijl is op zich prettig, maar er was wel iets wat ik wat minder vond. Als iemand iets zei, werd dat niet met aanhalingstekens aangegeven. Daardoor was het soms onduidelijk of Allegra iets hardop zei of dat ze het alleen maar dacht. Verder las het boek prima. Allegra vertelt alles en daardoor kun je je vrij snel in haar inleven.

Als je mij zou vragen of je dit boek zou moeten gaan lezen, dan zou ik ja zeggen. Het is een mooie manier om iets te leren over iemand die geen massa’s vrienden heeft en om te ontdekken aan welke mensen je echt wat hebt.

4 sterren

Meer informatie over De som van jou en mij

 • Oorspronkelijke titel: Freckles
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijningsdatum: januari 2022
 • Aantal pagina’s: 320
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789024596843
  • E-book: 9789024596850
  • Luisterboek: 9789021032375

Plaats een reactie