Iene Miene Mutte – M.J. Arlidge

Iene Miene Mutte, de eerste Helen Grace thriller van MJ ArlidgeTwee jongeren worden ontvoerd als ze aan het liften zijn. Twee weken later komt alleen het meisje terug. Ze zegt dat ze haar vriend heeft vermoord. Even later wordt weer een tweetal ontvoerd en keert er maar eentje levend terug. De dader zoekt de slachtoffers nauwkeurig uit, weet ze goed te verbergen en laat ze daarna iets gruwelijks doen: ze moeten zelf kiezen wie van de twee de ander vermoordt. De ander wordt vrijgelaten. Inspecteur Helen Grace moet zich inleven in de dader om achter het motief te komen. Iene Miene Mutte is de eerste thriller over Helen Grace van M.J. Arlidge.

Iene Miene Mutte in het kort

Een vies en uitgemergeld meisje duikt plotseling op uit het bos met een schokkend verhaal. Ze zegt dat ze ontvoerd is en haar vriend heeft moeten vermoorden om vrij te komen. Hoewel het in eerste instantie ongeloofwaardig klinkt, blijkt het wel de waarheid te zijn. Niet lang daarna verdwijnen er opnieuw twee mensen. Ook van deze twee duikt er later een levend op nadat de ander door hem gedood is.

Steeds worden twee mensen samen ontvoerd en in een afgesloten ruimte gezet, zonder eten en drinken. Er is alleen een telefoon en een pistool. Via die telefoon komt het bericht dat een van de twee de ander moet doden. Pas als dat gebeurd is, komt de ander vrij. Zo wordt de een vermoord en de ander veroordeeld tot levenslange schuld.

Inspecteur Helen Grace wordt op de zaak gezet. Met haar team gaat ze op zoek naar wat de slachtoffers met elkaar verbindt. Aanvankelijk lijkt er geen relatie te zijn. Wel zijn alle tweetallen zorgvuldig uitgezocht en van tevoren geobserveerd. Ook de locaties waar ze vastgehouden worden, zijn goed voorbereid.

Gaandeweg het onderzoek wordt er steeds meer duidelijk over de mogelijke dader en het motief. Dan komt het gevaar steeds dichterbij en moeten de mensen van Helen en Helen zelf het uiterste uit zichzelf halen om nog meer slachtoffers te voorkomen.

Mijn mening over Iene Miene Mutte

De dader in Iene Miene Mutte houdt er een originele manier van moorden op na. Dat zorgt dat dit een mooi boek is om te lezen. Het blijft lang onduidelijk wat de reden van de gruwelijkheden is. Dat zorgt aan de ene kant voor spanning maar aan de andere kant maakt het het ook mogelijk dat er tegen het einde wat dingen gebeuren die een beetje uit de lucht komen vallen. Vooral de ontknoping wordt vrij laat in gang gezet waardoor het allemaal wat ongeloofwaardig overkomt.

Er komen verschillende personages aan het woord. Ook de dader, maar daarvan krijg je alleen jeugdherinneringen te horen. Zo weet je vast een beetje wat hem of haar gedreven heeft, maar je weet nog niet wie het is. Ook krijg je iets mee van de verschrikkingen die de slachtoffers moeten doorstaan. Ook zij kunnen echter niet verraden wie de dader is.

De schrijfstijl is prettig, het boek leest vlot. Enige minpuntje is dus eigenlijk dat er dingen uit de lucht komen vallen. Ik kijk er dan ook naar uit de volgende boeken in deze reeks te gaan lezen. Daarom geef ik Iene Miene Mutte vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Iene Miene Mutte

 • Oorspronkelijke titel: Eeny Meeny
 • Uitgeverij: Boekerij
 • Verschijningsdatum: 2015
 • Aantal pagina’s: 384
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789022576229)
  • Ebook (ISBN: 9789049805418)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789402302301)

Plaats een reactie