De pion – Steven James

De pion van Steven JamesPatrick Bowers heeft een zware tijd achter de rug, maar nu is hij klaar voor zijn volgende zaak: die van de Illusionist. Deze vermoordt vrouwen en laat een schaakstuk bij ze achter. Iedere keer is hij Bowers en de rest van de FBI een stap voor. Patrick probeert te achterhalen hoe de dader denkt, om hem zo te stoppen. Ondertussen moet hij ook nog eens zijn best doen om de relatie met zijn stiefdochter te redden. De pion van Steven James is het eerste deel in een serie over Patrick Bowers.

De pion in het kort

Een paar maanden geleden overleed de vrouw van Patrick Bowers. Langzaamaan probeert hij zijn leven weer op te pakken. Een nieuwe zaak met een seriemoordenaar zal hem helpen zijn aandacht af te leiden.

Deze moordenaar noemt zich de Illusionist. Hij laat bij elk slachtoffer een schaakstuk achter. Bowers probeert op geheel eigen wijze de dader te lokaliseren. Dat roept enige weerstand op bij zijn collega’s. Toch begint hij steeds beter met ze op te schieten.

Anders is het met Patricks stiefdochter Tessa. Na de dood van haar moeder zijn Patrick en Tessa tot elkaar veroordeeld, maar echt begrijpen doen ze elkaar nog niet.

De Illusionist is de FBI steeds een stap voor. Daarbij lijkt er verband te zijn met een oude zaak, toen een grote groep volgelingen van een sekteleider zelfmoord pleegde. Het is belangrijk dat deze man zo snel mogelijk gestopt wordt, anders zijn de gevolgen niet te overzien.

Mijn mening

Het boek begint goed. Het is dan nog overzichtelijk met een beperkt aantal lijken en gebeurtenissen. Maar hoe verder het verhaal vordert, hoe groter en onwaarschijnlijker het wordt. Na een tijdje begon ik het een beetje kwijt te raken.

Patrick Bowers komt sympathiek over. Hij is een prettige hoofdpersoon. Ook met de overige personages van de ‘goede kant’ is het niet moeilijk mee te leven. De slechteriken zijn ook echt slecht. En ze zijn met best veel. Ik moest regelmatig even stilstaan en nadenken hoe het nu ook al weer zat.

Er komen verschillende personages aan het woord. Patrick Bowers hoor je het meest maar ook Tessa, de moordenaar en een aantal van zijn hulpjes mogen hun verhaal vertellen. Dat geeft meer duidelijkheid over het verleden van de slechteriken. Toch vind ik het niet echt duidelijk wat nu eigenlijk precies de aanleiding is van hun gedrag.

Het verhaal is spannend. De Illusionist is niet alleen de FBI steeds een stap voor, maar ook de lezer. Ik kon dat zeker wel waarderen. Tot het einde naderde. Toen gebeurde er iets wat waarschijnlijk als superspannend bedoeld was, maar ik vond het vooral extreem ongeloofwaardig. Het was een beetje of ik een slechte film zat. Dat was het moment dat ik besloot mijn beoordeling te verlagen van vier naar drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over De pion

  • Oorspronkelijke titel: The pawn
  • Uitgeverij: Kok
  • Verschijningsdatum: april 2009
  • Aantal pagina’s: 416
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789043516235
  • ISBN (e-book): 9789043511209

Plaats een reactie