Naar de overkant – Santa Montefiore

Naar de overkant van Santa MontefioreNaar de overkant van Santa Montefiore neemt je mee in het slopende proces van een ziekte die het leven verwoest. Marigold heeft een druk leven met de zorg voor haar man en thuiswonende dochter, haar winkel en al haar clubjes en commissies. Als vlak na elkaar haar oude moeder en oudste dochter ook in het huis intrekken, wordt het allemaal wat veel voor haar. Ze begint steeds meer te vergeten. Is het de drukte, of is er toch meer aan de hand? Marigold heeft altijd voor anderen gezorgd,maar nu draaien de rollen om.

Naar de overkant in het kort

Marigold woont met haar man Dennis en volwassen dochter Suze in een klein dorpje op het Engelse platteland. Ze runt er een winkeltje en is erg actief in de buurt. Dat is allemaal prima te combineren met de zorg voor haar gezin. Ze schept er veel genoegen in om iedereen flink te verwennen.

Maar dan trekt haar moeder bij haar in. Een extra persoon om ontbijt voor te maken en te voorzien van regelmatige kopjes thee, kan Marigold nog prima aan. Als echter ook oudste dochter Daisy na een verbroken relatie weer in het ouderlijk huis trekt, begint het voor Marigold wel erg druk te worden.

Marigold begint steeds vaker dingen te vergeten. Eerst alleen af en toe, maar dat is toch normaal, als je het zo druk hebt? Dan begint ze echter soms heel verward te worden en daarover maakt ze zich wel zorgen. Aanvankelijk probeert ze het te verbergen voor haar omgeving. Dat lukt echter slecht. En dat is maar goed ook, want juist nu heeft ze de mensen voor wie ze ooit zo goed zorgde, harder nodig dan ooit.

Vooral voor het gezin is het een hele omschakeling, maar de liefde overwint alles en zo worden al Marigolds taken langzaam maar zeker overgenomen. Dat doet haar aan de ene kant pijn, omdat ze zich minder nodig voelt. Aan de andere kant is het juist heel fijn om te zien dat iedereen zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Mijn mening

Naar de overkant is weer een van die boeken die je echt raakt. Meteen vanaf het begin merk je dat Marigold een hele lieve vrouw is die het beste voorheeft met iedereen. Dat haar moet overkomen wat haar overkomt, is echt verschrikkelijk. Het hele proces wordt mooi beschreven. Ik heb het zelf nooit van dichtbij meegemaakt, maar ik kan me voorstellen dat het in het echt ook gaat zoals beschreven.

Ik vind dat Santa Montefiore een typisch eigen schrijfstijl heeft. Die vind ik prettig lezen, lekker direct onder zonder te veel poespas. Sommige dingen die in andere boeken een beschrijving van een pagina nodig hebben, of zelfs uitgesmeerd worden over meerdere hoofdstukken, worden hier in twee zinnen geregeld. Een misverstand tussen Daisy en haar nieuwe liefde bijvoorbeeld. Meestal kost het heel wat moeite om twee ruziënde mensen weer bij elkaar te krijgen, maar hier praten ze gewoon met elkaar. Heel goed.

Inleven in de personages is niet moeilijk. Daarom raakt het verval van Marigold je ook zo. Het is mooi om te zien hoe de mensen om haar heen zich ontwikkelen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Je ziet echt hoe ze ermee worstelen en uiteindelijk tot een nieuwe manier van leven komen. Ik vond het echt een heel mooi verhaal, daarom geef ik het vijf sterren.

5 sterren

Meer informatie over Naar de overkant

  • Oorspronkelijke titel: Here and now
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Verschijningingsdatum: maart 2020
  • Aantal pagina’s: 384
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book
  • ISBN (paperback): 9789022583746
  • ISBN (e-book): 9789402314632

Plaats een reactie