Het vijfde meisje – J.D. Barker

Het vijfde meisje van JD BarkerIn een vorig boek van J.D. Barker vond rechercheur Sam Porter de seriemoordenaar Anson Bishop, en moest hem weer laten lopen. In Het vijfde meisje gaat het moorden weer door en gaat Porter weer achter Bishop aan. Hij is echter te veel persoonlijk betrokken en wordt van de zaak gehaald. Hij kan het echter niet laten zich er toch mee te bemoeien. Ondertussen verdwijnen er meisjes die later dood worden teruggevonden. De manier waarop voldoet echter niet aan de specifieke kenmerken van Bishops daden.

Het vijfde meisje in het kort

Op een koude dag in januari wordt een meisje gevonden. Ze ligt onder het ijs. Het vreemde is dat ze pas vermist werd nadat de vijver dichtvroor. Er is dus iemand heel bewust bezig geweest haar daar te krijgen. Vlak daarna verdwijnt een tweede meisje. Ook zij wordt snel dood teruggevonden. Een nieuwe seriemoordenaar dus.

Er wordt gespeculeerd dat deze moorden het werk zijn van Anson Bishop, de moordenaar die vier maanden eerder ontsnapte aan rechercheur Sam Porter. Aanvankelijk geloven de rechercheurs dat niet, omdat de werkwijze anders is. Als meer meisjes verdwijnen, wordt duidelijk dat er haast is bij het onderzoek. Sam Porter is persoonlijk betrokken bij deze zaak. Niet alleen omdat hij eerder Bishop heeft moeten laten lopen, maar ook omdat Bishop daarna de moordenaar van de vrouw van Porter heeft gedood. Daarom wordt hij van de zaak gehaald.

Porter kan niet thuis niets doen terwijl Bishop nog rondloopt en het moorden doorgaat. Hij start zijn eigen onderzoek, met behulp van informatie die hij voor zijn collega’s heeft achtergehouden. Ondertussen gaan de collega’s door met de jacht op de andere moordenaar, want het is duidelijk dat er een tweede persoon in het spel is.

Alle sporen worden gevolgd en leiden uiteindelijk tot hetzelfde resultaat. Maar kan Porter Bishop deze keer wel pakken?

Mijn mening

Wat ik altijd een nadeel vind van series is dat je ze meestal niet direct na elkaar leest en er daardoor veel noodzakelijke kennis al is weggezakt. Zo ook bij dit boek. Ik had de voorganger wel gelezen maar het stond me allemaal niet meer zo bij. Tijdens het lezen kwam wel weer het een en ander terug, vooral doordat het nog een keer verteld werd. Zo was het toch te volgen maar ik had vooral in het begin wel vaak het gevoel dat ik dingen miste.

Het eerste deel van het boek staat redelijk op zichzelf. Dat deel is spannend en roept heel erg de vraag op wat de dader drijft. Later, als de focus wat verlegd wordt van de huidige gebeurtenissen naar dingen uit het verleden, wordt het steeds minder interessant. Op een gegeven moment was ik het zelfs helemaal zat. Het werd allemaal wat vergezocht en ongeloofwaardig. Ik keek ernaar uit dit boek te gaan lezen, maar uiteindelijk was het toch een tegenvaller.

Het lijkt erop dat er nog minstens een deel gaat volgen. Het vijfde meisje heeft namelijk een open einde. Dat vind ik altijd erg frustrerend. Dan heb je het boek uit maar weet je nog niet hoe het afloopt. Verder is mij tijdens het lezen niet duidelijk geworden wie nu eigenlijk het vijfde meisje is. Ook jammer.

Wat spanning en schrijfstijl betreft is er niet veel op dit boek aan te merken. Het eerste deel was aangenaam om te lezen. Helaas bleef dat niet tot het einde zo. Ondanks het open einde en de nieuwsgierigheid naar het vervolg, zal ik deze serie niet verder gaan volgen. Daarom geef ik dit boek drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Het vijfde meisje

  • Oorspronkelijke titel: The fifth to die
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Verschijningsdatum: oktober 2019
  • Aantal pagina’s: 528
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789022585276
  • ISBN (ebook): 9789402314038

Plaats een reactie