De Napolitaanse romans 1: De geniale vriendin – Elena Ferrante

De geniale vriendin De napolitaanse romas 1 van Elena FerranteDe Napolitaanse romans van Elene Ferrante beschrijven het leven van twee vriendinnen, vanaf dat ze net vriendinnen worden tot op latere leeftijd. Het eerste deel van deze serie, De geniale vriendin, behandelt de periode beginnend bij het ontstaan van de vriendschap tussen Elena en Lila tot ze zestien jaar zijn en Lila gaat trouwen. De meisjes zijn zo verschillend maar toch hebben ze elkaar nodig. Er wordt een mooi beeld geschetst van het Italië in de tijd waarin de meisjes leefden.

De geniale vriendin in het kort

Elena Greco en Rafaella (Lila) Cerullo komen op school bij elkaar in de klas te zitten. Lila durft veel meer dan Elena en Elena trekt zich dan ook aan Lila op. Op school doen ze het allebei heel goed, maar Lila is beter. Zij heeft thuis al veel geleerd. Als ze echter klaar zijn met de lagere school, mag Elena wel verder leren maar Lila niet.

Elena is trots dat ze naar school mag, ondanks haar armoedige afkomst. Ze doet erg haar best en is een van de beste leerlingen van de klas. Toch weet ze dat Lila het beter had gedaan, als zij ook de kans had gekregen naar school te gaan. In plaats daarvan werkt ze in de schoenmakerij van haar vader. Ze ontwerpt zelf schoenen, maar daar wil haar vader niets van weten.

De verschillen tussen de meiden zijn opvallend. De een klein en mager, de ander steeds ronder en vrouwelijker. De een hard studerend op school, de ander gedoemd in de arme wijk te blijven om te werken. Toch hebben ze elkaar nodig. Lila leest in haar vrije tijd zo veel mogelijk en leert zo bijna alles wat Elena ook leert. En Elena wordt daardoor gemotiveerd harder te studeren.

Als ze de leeftijd bereiken waarop jongens belangrijk worden, is er al snel belangstelling voor Elena. Lila is minder populair. Tot ze wat ouder wordt en ook eindelijk meer een vrouw wordt. Ze doet een goede vangst en uiteindelijk is zij het die als eerste zal gaan trouwen.

Mijn mening over De geniale vriendin

Dit boek kreeg ik in handen met de mededeling dat het erg goed was. Vooral naar het einde (van het laatste deel) toe zou het een echte page turner zijn. Nou, ik moest er wel even in komen. De eerste helft van dit eerste deel vond ik eigenlijk nog niet heel interessant. Pas later, als de meisjes wat ouder worden, begint het interessanter te worden. Dan beginnen zich wat meer verwikkelingen te vormen en wil je toch wel weten hoe dat verder zal gaan.

De geniale vriendin is het eerste deel van een vierdelige serie. Het boek is dus niet af aan het einde. Nu zijn alle vier delen inmiddels verschenen, dus je kan zo verder lezen. Ikzelf kies echter voor iets luchtigers als volgende boek. Het is allemaal wel interessant en prettig leesbaar, maar echt ontspannend vind ik het niet. Daarvoor komen er te veel personages voor en gebeuren er te veel vervelende dingen. Het scheelt misschien dat ik in een andere tijd ben opgegroeid. Ben je in de jaren 40 van de vorige eeuw geboren, dan zal je misschien veel herkennen uit die tijd en zal het een feest zijn om te lezen.

Wil ik de volgende delen ook lezen? Ja, ik ben wel nieuwsgierig geworden naar hoe de levens van de meisjes zich verder gaan ontwikkelen. Maar zoals ik al zei, niet alle delen achter elkaar. Ik geef De geniale vriendin vier sterren. Het duurde even voor ik het leuk begon te vinden, maar ik geef het het voordeel van de twijfel. Ben benieuwd naar de volgende delen!

4 sterren

Meer informatie over De geniale vriendin

  • Oorspronkelijke titel: L’amica geniale
  • Serie: De Napolitaanse romans (deel 1 van 4)
  • Uitgeverij: Wereldbibliotheek
  • Verschijningsdatum: augustus 2013
  • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789028425088)
  • Ebook (ISBN: 9789028440494)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049805791)

Plaats een reactie