De leugenaar – Lisa Gardner

De leugenaar van Lisa GardnerWat gebeurt er als niemand eerlijk tegen elkaar is? In De leugenaar van Lisa Gardner blijkt dat dit voor geen van de betrokken partijen erg goed werkt. Als de jonge moeder en lerares Sandra Jones verdwijnt, wordt meteen haar man Jason als hoofdverdachte gezien. Hij lijkt nauwelijks belangstelling te hebben voor het vinden van zijn vrouw en vertoont overmatig beschermend gedrag als het om zijn dochter gaat. Inspecteur D.D. Warren doet er alles aan Sandra te vinden, maar ze stuit op de ene leugenaar na de andere.

De leugenaar in het kort

Sandra en Jason Jones hebben de taken goed verdeeld: overdag werkt Sandra en zorgt Jason voor hun dochtertje van vier, ‘s avonds is het andersom. Als Jason op een nacht thuiskomt, is Sandra spoorloos verdwenen. Dochter Ree ligt nog wel in haar bedje te slapen. De enige aanwijzingen zijn een gebroken lamp op de vloer en een verdwenen deken. Inspecteur D.D. Warren staat voor een raadsel.

De eerste verdachte is Jason zelf. Hij gedraagt zich verdacht en heeft de gelegenheid gehad. Al snel volgt een tweede verdachte: een jonge zedendelinquent die een paar huizen verder woont. D.D. Warren duikt er bovenop, maar hoe langer ze spit, hoe meer verdachte personen ze tegenkomt.

Ondertussen komen we meer te weten over de achtergrond van Sandra en haar relatie met Jason. Het blijkt dat Jason een verleden heeft waarvan zelfs Sandra de details niet kende. Daarnaast blijkt dat Sandra op haar beurt geheimen had voor haar man.

Het spreekwoord zegt het al: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. Dat blijkt ook hier het geval. Maar is hier nog een spreekwoord van toepassing: hoogmoed komt voor de val. Degene die uiteindelijk de dader blijkt te zijn, neemt aan het einde net iets te veel risico’s, wat hem duur komt te staan.

Mijn mening over De leugenaar

Lisa Gardner is een van de auteurs die door Karin Slaughter worden aanbevolen. Om die reden verwachtte ik een boek dat enigszins vergelijkbaar zou zijn met de boeken van Karin Slaughter. Dat bleek echter niet het geval. In plaats van veel bloed en geweld komt er veel meer psychologie bij kijken. De personages houden allemaal wat achter en als lezer mag je proberen de puzzel in elkaar te zetten.

Lisa Gardner heeft een prettige schrijfstijl. Het enige wat ik er eigenlijk op aan te merken heb, is de manier waarop sommige delen van het verhaal afgesloten worden. Die komt soms wat gemaakt over. Een voorbeeld daarvan staat midden in hoofdstuk 2: “En inspecteur Warren ging op weg. Haar werkdag was begonnen. Ze genoot.

Wat ik wel mooi vind aan De leugenaar, is dat er verschillende personages aan het woord komen, zonder dat ze al hun geheimen prijsgeven. De spanning blijft zo lekker lang hangen, want ook al kijk je mee met Jason, je weet nog niet wat hem precies drijft. Dat blijkt pas aan het einde. En dat einde was best verrassend, ook een pluspunt voor dit boek!

Ik geef De leugenaar vier sterren. Het leest lekker en is zo spannend dat het moeilijk weg te leggen is. Daar lees ik er graag meer van!

4 sterren

Meer informatie over De leugenaar

  • Oorspronkelijke titel: The neighbor
  • Uitgever: The House of Books
  • Verschijningsdatum: mei 2010
  • Aantal pagina’s: 384
  • Verkrijgbaar als: ebook
  • ISBN (ebook): 9789044338225

De website van Lisa Gardner vind je hier!

Plaats een reactie