De kluts kwijt – Vannessa Thuyns

De kluts kwijt van Vannessa ThuynsNaomi is journalist maar ze weet niets van koken. Toch doet ze zich voor als culinair journalist om door te dringen tot topkok Jonas van Deurzen. Dat doet ze omdat een goed interview met hem ervoor kan zorgen dat haar ouders in hun huis kunnen blijven wonen. En voor haar familie doet Naomi alles. Maar wat nu als ze Jonas leuk gaat vinden en zijn belangen regelrecht ingaan tegen die van haar familie? Naomi probeert te redden wat er te redden valt in de af en toe serieuze maar vooral romantische roman De kluts kwijt van Vannessa Thuyns.

De kluts kwijt in het kort

Naomi schrijft als journalist over diverse onderwerpen en dat bevalt haar prima. In haar privéleven is ze druk met haar ouders. Haar vader heeft Alzheimer en Naomi probeert haar moeder zo veel mogelijk te ondersteunen. Op een dag komt Naomi erachter dat haar ouders op korte termijn hun huis moeten verlaten. De huurbaas is Terence, een ex-vriendje van Naomi, en dus gaat zij erop af om hem van gedachten te laten veranderen. Hij wil de woning verkopen.

Terence is bereidt Naomi’s ouders te helpen, maar dan moet zij hem helpen. Als ze een goed interview weet te houden met de kok van het restaurant van Terence, dan hoeft hij de woning misschien niet te verkopen. Er is echter een probleem: de kok, Jonas, wil niets over zijn privéleven en verleden vertellen. Toch doet Naomi zich voor als culinair journalist om hem zover te krijgen.

Tijdens een werktripje blijken Naomi en Jonas elkaar best wel leuk te vinden. Dat zorgt ervoor dat Naomi de informatie krijgt die ze nodig heeft. Dan staat ze voor een dilemma: schrijft ze het artikel om de woning van haar ouders te redden of kiest ze voor integriteit en blijft ze Jonas trouw? In het eerste geval zal ze hem kwijtraken, in het tweede geval doet ze haar ouders tekort. En dan moet ze ondertussen ook nog de band tussen haar zusje en ouders herstellen.

Mijn mening

Voor de fans van Jenny Colgan en Jackie van Laren lees ik op de voorkant van De kluts kwijt. Van beide schrijfsters heb ik het een en ander gelezen. Eerlijk gezegd vind ik dit boek vooral passen bij Jackie van Laren en wat minder bij Jenny Colgan. Colgan heeft echt een heel typische eigen stijl met veel humor en vooral ook veel gebak. Bij Van Laren draait het naar mijn idee net iets meer om de romantiek, net als in De kluts kwijt.

Het is wel grappig hoe de titel op twee zaken in het boek slaat. Natuurlijk is Naomi’s vader de kluts kwijt door zijn ziekte. Maar ook op Naomi zelf is de titel zeker van toepassing. Maar ja, ze krijgt ook nogal wat over zich heen.

Thuyns maakt weinig gebruik van overdreven veel beschrijvingen. Nu ik er zo over nadenk, weet ik eigenlijk niet eens echt hoe Naomi eruit ziet. Misschien heb ik eroverheen gelezen en ik heb er ook geen bezwaar tegen om zelf iets te verzinnen, maar een iets beter beeld van de persoon met wie we meelezen mag wat mij betreft wel. Naomi vertelt het hele verhaal. Zo weet je tenminste niet wat de andere personages achter haar rug om denken en dat levert af en toe wat verrassingen op. Meestal leuke verrassingen, dat dan gelukkig weer wel.

Meeleven met de hoofdpersonen is niet lastig, ze zijn zo leuk! Alleen Jonas moet even ontdooien, dus het vraagt wat doorzettingsvermogen om hem aardig te gaan vinden. Maar ook dat komt goed. Wil je een boek lezen met vriendschap, liefde, familie, humor en vooral een happy end, dan zit je goed bij De kluts kwijt!

4 sterren

Meer informatie over De kluts kwijt

  • Uitgeverij: VKB Uitgeversgroep
  • Verschijningsdatum: 1 juli 2022
  • Aantal pagina’s: 231
  • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
  • ISBN: 9789032520021 (e-book)

Plaats een reactie