De ingreep – Carla de Jong

De Ingreep van Carla de Jong“Het lijk ligt onder aan de trap. Een stille figuur staat ernaast.” Met deze mysterieuze woorden begint De ingreep van Carla de Jong. Als een boek zo begint, dan moet het wel spannend worden. En dat doet het ook. Dit lijk blijkt niet het enige lijk te zijn. De personages in dit boek gaan ofwel letterlijk ofwel figuurlijk over lijken.

 

Carla de Jong

De eerste keer dat ik kennismaakte met Carla de Jong en haar werk, was in 2012. Ik was een van de gelukkige abonnees van Psychologie Magazine die een masterclass ‘Thriller schrijven’ mochten bijwonen. Carla de Jong vertelde daar over hoe ze schrijfster was geworden en hoe ze het schrijven aanpakt. Als ik dan nu een boek van haar lees, moet ik daar steeds aan terugdenken. En krijg ik bijna zin om zelf ook achter de laptop te kruipen, zo inspirerend was de masterclass.

Waar gaat De ingreep over?

Het lijk dat het boek opent, is een vooruitblik op wat er verder gaat gebeuren in en rond het ziekenhuis. Dat Carla de Jong werkervaring in de zorg heeft, komt duidelijk terug in deze thriller. Artsen, bestuurders en de mensen die de organisatie beter moeten laten functioneren, proberen hun werk zo goed mogelijk te doen en staan elkaar ondertussen naar het leven.

We maken kennis met Mensje Kramer, Wim Grondman, Scott Tyler en Hamilton Waakzaam. Mensje Kramer is psychologe. Zij komt in aanraking met het ziekenhuis doordat zij ontdekt dat ze borstkanker heeft. Wim Grondman is de chirurg die haar opereert. Na haar operatie ligt Mensje op een kamer met Chantal, de echtgenote van politieman Waakzaam. Hoewel ze heel verschillend zijn, raken Mensje en Chantal bevriend.

Wim Grondman is een briljant chirurg, maar hij is minder bedreven in menselijke contacten. Het is dan ook geen verrassing dat hij totaal niet overweg kan met Rita Jansen en haar plannen voor het ziekenhuis. Rita is ingehuurd om de artsen meer patiëntgericht te maken. Ze weet precies wat ze wil en doet alles om haar doel te bereiken.

Mensje wordt geopereerd door Wim. Als ze hersteld is, biedt Rita haar een baan aan in het ziekenhuis. Al snel blijkt dat ook Mensje niet goed met Rita’s ideeën overweg kan. Over Wim heeft Mensje gemengde gevoelens. Hij heeft haar leven gered, maar verder vindt ze het maar een onaangename man. De jonge Scott, die ook in het team van Rita werkt, lijkt enigszins tot Wim door te kunnen dringen. Maar dat zal hem later duur komen te staan.

Onder leiding van Rita gaat het team enthousiast aan de slag met coaching van de artsen en groepsgesprekken. Niet iedereen is er even blij mee en als er doden beginnen te vallen, krijgt Hamilton Waakzaam de moeilijke taak de dader te vinden.

Mijn mening over De ingreep

De ingreep is een prettig te lezen boek, ondanks dat er een aantal onaangename personages in meespelen. De vier hoofdpersonen, de personages van waaruit het verhaal verteld wordt, zijn stuk voor stuk sympathieke mensen. Zelfs Wim, die een duister verleden heeft, wordt van zijn beste kant neergezet. Daardoor is het niet moeilijk met de personages mee te leven en helemaal in het boek op te gaan. Wie zelf bij een grotere organisatie werkt, weet dat daar vaak gesproken wordt over klantgerichtheid. Misschien heb je zelf wel eens zo’n dag meegemaakt die in het teken stond van de klant en de vraag hoe die het die het beste naar zijn zin maakt. Dan weet je ook dat niet iedereen daar even gelukkig van wordt. Ben je zelf zo iemand, dan leef je helemaal met Wim mee.

Halverwege het boek had ik het idee dat ik precies wist wie de dader was. Ik begon me dan ook af te vragen waarom er nog een half boek moest volgen. Maar daar kwam ik snel achter: ik had het mis, iemand anders had het gedaan. En zo laat Carla de Jong zien dat ze goed in staat is je helemaal op het verkeerde been te zetten. Het slot was dan ook prettig verrassend.

Wat wel opvalt, is dat Wim patiënten die hij langdurig heeft behandeld, met moeite herkent, terwijl hij iemand die hij pas heeft ontmoet even later al aan haar stem herkent. Dat komt niet helemaal consequent over. Dat is dan ook meteen het enige puntje van kritiek.

Om het nog even kort samen te vatten: De ingreep leest vlot en is spannend. Voor de liefhebber van spannende boeken is het dan ook zeker een aanrader.

3 sterren

Meer informatie over De ingreep

  • Uitgeverij: AW Bruna
  • Verschijningsdatum: februari 2014
  • Aantal pagina’s: 304
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789400502840
  • ISBN (ebook): 9789044969894

Meer weten over Carla de Jong? Kijk op haar website!

Plaats een reactie