Paper towns – John Green

Paper towns van John GreenNadat ik ‘Een weeffout in onze sterren’ van John Green had gelezen, wilde ik meer. Het was zo’n mooi, ontroerend boek dat ik graag wilde weten wat hij verder nog had geschreven. Het volgende boek dat ik las, was Paper towns. En mijn verwachtingen werden waargemaakt: ook dit is een boek om in een keer, of in ieder geval heel snel, uit te lezen.

 

Samenvatting

Quentin Jacobsen (‘Q’) en Margo Roth Spiegelman zijn van kleins af buren. In hun jeugd spelen ze vaak met elkaar. Tot ze op een dag een dode man vinden in het park. Hun levens gaan verschillende kanten op, maar Margo blijft in Q’s gedachten. Op een avond, ze zijn dan 18, verschijnt ze voor zijn raam, alsof er geen tijd is verstreken.

Samen bezorgen ze Margo’s goede en minder goede vrienden onaangename verrassingen. Zo zorgen ze dat de vader van een van haar vriendinnen Margo’s vriendje betrapt terwijl hij met zijn dochter in bed ligt. Ze sluiten de avond romantisch af met een inbraak in Sea World. De volgende dag is Margo Roth Spiegelman verdwenen.

Margo was al eerder weggelopen en had daarbij steeds aanwijzingen achtergelaten over waar ze zat. Dat had ze ook deze keer gedaan, speciaal voor Quentin. Wat volgt is een lange zoektocht voor Quentin, niet alleen naar Margo, maar ook naar zichzelf.

Mijn mening over Paper towns

Paper towns en de personages

Wat zijn paper towns, was het eerste wat ik me afvroeg toen ik dit boek onder ogen kreeg. Het duurde tot op ruim een kwart van het boek voor het woord voor het eerst viel. Gelukkig wist Quentin ook niet wat een paper town is. Hij moest er echter wel achter komen toen hij op zoek ging naar Margo Roth Spiegelman. In eerste instantie dacht hij dat het bouwprojecten waren die wel gepland waren, maar nooit gebouwd. Daar blijkt hij het mis mee te hebben, zoals hij het met wel meer dingen mis heeft.

Hoewel het verhaal verteld wordt vanuit Q, draait het vooral om Margo. Waar is ze en waarom is zij verdwenen? Terwijl Q met zijn vrienden Ben en Radar en Margo’s vriendin Lacey op zoek is, ontdekt hij steeds meer over haar en over zichzelf.

Spiegels

Het boek draait om het inzicht dat iedereen anderen op zijn eigen manier ziet, als in een spiegel en niet als door een raam. Dit zie je in het boek terug in de slaapkamerramen van Q en Margo: Q heeft zicht op Margo’s raam, maar omdat ze meestal de jaloezieën dicht houdt, kan hij niet naar binnen kijken. Zijn eigen fantasie vult het verder in. Ook zie je het terug in de achternaam van Margo: Spiegelman. Iedereen ziet iets van zichzelf in haar, in plaats van dat ze haar zelf zien. Quentin komt hier in de loop van het boek achter.

Uiteindelijk blijken paper towns niet-bestaande plaatsen te zijn, zoals de Margo die Quentin ziet een niet-bestaande Margo is. Zo komt alles mooi bij elkaar. Als je Paper towns zonder verder na te denken leest, is het een mooi verhaal van een jongen en zijn zoektocht naar het meisje waar hij heimelijk verliefd op is. Kijk je iets verder, dan leer je dat andere mensen niet zijn wie je denkt dat ze zijn. Je maakt er zelf iets van, maar wie zegt wat de waarheid is?

Oordeel

Het enige wat ik jammer vind, is dat de boeken van John Green niet in het Nederlands als e-book zijn verschenen. Of in ieder geval heb ik ze niet kunnen vinden. Gelukkig is het Engels dat Green gebruikt, niet erg moeilijk. Ik vond het een ontroerend verhaal met een aansprekende boodschap. Je leert iets zonder dat het belerend overkomt. En als je graag e-books leest, wordt je Engels er ook nog eens beter van.

4 sterren

Meer informatie over Paper towns

  • Oorspronkelijke titel: Paper towns
  • Nederlandse titel: Paper towns
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • Verschijningsdatum: 2008 (juli 2014 in Nederland)
  • Aantal pagina’s: 303
  • Verkrijgbaar als: hardcover
  • ISBN (hardcover): 9789047703822

Meer weten over John Green? Kijk op zijn website!

Plaats een reactie