Incendio – Tess Gerritsen

Incendio van Tess GerritsenIncendio is verschenen als geschenk ter gelegenheid van de maand van het spannende boek, in juni 2014. Het is dan ook een niet al te lang verhaal, maar spannend is het zeker. Als het de bedoeling is meer mensen aan het lezen van spannende boeken te krijgen, dan lijkt me dit boek daar zeer geschikt voor.

Tess Gerritsen

Ondanks haar Nederlands klinkende naam is Tess Gerritsen een Amerikaanse met Chinese ouders. Haar Nederlandse achternaam heeft ze van haar echtgenoot. Tess Gerritsen werd geboren in San Diego. Ze werkte eerst als arts maar stopte daarmee toen ze kinderen kreeg. In dezelfde tijd begon ze met schrijven. Inmiddels heeft ze een hele reeks boeken op haar naam staan, waaronder de serie over Rizzoli en Isles.

Incendio

Incendio is het verhaal van Julia Ansdell en haar gezin. Tijdens een werktrip, ze is violiste, koopt ze in Rome een oud boek met daarin een los vel met bladmuziek. Eenmaal weer thuis gaat ze het stuk spelen. Het is een moeilijk stuk en naar het einde toe gaat het steeds sneller. Ze moet zich tot het uiterste concentreren om het te kunnen spelen. Daardoor merkt ze niet dat haar dochter van drie, Lily, de kat doodsteekt.

De tweede keer dat ze het stuk speelt, steekt Lily een stuk glas in Julia’s been. Julia is ervan overtuigd dat het muziekstuk haar dochter in een soort monster heeft veranderd. Haar man denkt echter dat ze, net als haar moeder eerder, psychisch niet in orde is. Gefascineerd door de muziek gaat Julia, samen met collega Gerda, op zoek naar de componist van het stuk. De zoektocht leidt hen naar Venetië. Daar raken ze betrokken bij gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, die in de huidige tijd nog hun sporen nalaten.

Uiteindelijk ontdekt Julia de ware aard van het muziekstuk, maar het is niet wat ze dacht.

Mijn mening over Incendio

Vanaf het begin lijkt het duidelijk te zijn dat Lily wordt beïnvloed door de muziek. Hoe dat echter in zijn werk gaat, is de grote vraag. Zolang dat niet bekend is, blijf je je afvragen wat het volgende zal zijn dat ze gaat doen. De echtgenoot schept extra verwarring door erop te blijven hameren dat de moeder van Julia psychische problemen had en dat dat een hoogtepunt bereikte toen zij zo oud was als Julia nu is.

Zo blijf je het hele boek lang in spanning over wat er nu precies aan de hand is. Dat het niet klopt, is duidelijk. Maar hoe het dan wel zit, het is mij in ieder geval niet gelukt het te voorspellen. Maar uiteindelijk bleek het wel heel logisch. De extra verhaallijn over de gebeurtenissen in WO II maken het geheel nog spannender. Dat vind ik goed aan dit boek: de ontknoping is heel anders dan je verwacht, maar zeker niet onlogisch of vergezocht.

Ik heb dit boek net niet in een ruk uitgelezen, maar het is er spannend genoeg voor. Je kunt het eigenlijk niet wegleggen voor je weet wat erachter zit. Dit was het eerste boek van Tess Gerritsen dat ik las, maar er zullen er zeker meer volgen!

5 sterren

In december 2015 kwam Speel met vuur uit. Dit is hetzelfde verhaal als Incendio maar dan uitgebreid met het verhaal van de componist van Incendio. Zeer de moeite waard!

Meer informatie over Incendio:

  • Uitgeverij: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek / The House of Books
  • Verschijningsdatum: 2014
  • Aantal pagina’s: 85
  • Verkrijgbaar als: paperback
  • ISBN (paperback): 9789059652453

Meer weten over Tess Gerritsen? Kijk op haar website!

Plaats een reactie