Verwacht: Trends 2017 – Adjiedj Bakas

Trends 2017 van Adjiedj BakasEnkele jaren geleden had ik het geluk een lezing van Adjiedj Bakas te mogen bijwonen. Ik kende hem toen nog niet, maar zag toen wat een inspirerende spreker hij is. Niet alleen heeft hij een duidelijke visie op de toekomst, hij weet zijn verhaal ook goed over te brengen. Het zet je aan het denken: de wereld verandert voortdurend, ook al sta je er niet steeds bij stil. Hoe zal het over een jaar zijn, of over twee jaar? Welke dingen die je nu volstrekt normaal vindt, zijn dan niet meer zo vanzelfsprekend? Welke zaken die je nu nog als futuristisch ziet, zijn straks de gewoonste zaak van de wereld? Niemand die het weet natuurlijk. Adjiedj Bakas doet in zijn boek Trends 2017 een poging om op basis van bestaande trends te voorspellen wat de belangrijkste ontwikkelingen in 2017 worden. Zijn idee: bescherming wordt het woord van volgend jaar.

Uitgeverij Dexter zegt over Trends 2017:

2017 is volgens de Chinezen het Jaar van de Haan. In een dergelijk jaar zoeken mensen vooral bescherming. Bescherming wordt dan ook het woord van 2017. Nu de digitale transformatie echt losbarst en het verdienmodel van menig bedrijf verdwijnt, zoeken grootbedrijf en MKB bescherming. Nu steeds meer (parttime) en al dan niet verborgen werkloosheid de kop opsteekt, en de verzorgingsstaat onder druk staat door de aanhoudende migratiestromen van talentlozen, zoeken werknemers bescherming. Nu zp-ers en bottom-up-veranderaars teveel disruptie veroorzaken, zoekt het poldermodel bescherming. Nu de EU-superstaat kraakt en feitelijk getransformeerd moet worden naar de oude EG, zoeken eurocraten bescherming voor hun droom die de meeste burgers als nachtmerrie ervaren. Nu de middenklasse verder verarmt, en daardoor niet meer voor sociale cohesie kan zorgen, wordt ook daar de roep om bescherming luider.

De Brezinski-doctrine uit de jaren ’70 van de vorige eeuw die het politiek ontwaken van de massa voorspelde, komt uit. In dit verkiezingsjaar is de 19e eeuwse representatieve democratie toe aan iets nieuws, dat de burgers bescherming biedt, passend bij de 21e eeuw. In Trends 2017 presenteert Adjiedj Bakas de belangrijkste trends op terreinen zo uiteenlopend als arbeid, technologie, overheid, samenleving, geopolitiek, business, reizen, mode en design.

Trends 2017 – Adjiedj Bakas

  • Uitgeverij: Dexter
  • Verwachte verschijningsdatum: 7 december 2016
  • Aantal pagina’s: 168
  • Verkrijgbaar als: hardcover
  • ISBN (hardcover): 9789491932281

Klik hier om meer over Adjiedj Bakas te lezen op zijn eigen website!

Plaats een reactie