De doodsvogel – Samuel Bjørk

de doodsvogel van Samuel BjorkEen botanist op zoek naar een bijzonder plantje doet een heel andere ontdekking: hij vindt het lijk van een jong meisje, op een rituele manier neergelegd tussen kaarsen en op veren. Inspecteur Holger Munch roept de hulp in van zijn beste rechercheur Mia Krüger, die er zelf niet al te best aan toe is. Tussen zelfmoordneigingen, pillen en alcohol door moet zij proberen de motieven van de dader te doorzien. De doodsvogel is het tweede boek van de Noorse schrijver Samuel Bjørk.

De doodsvogel in het kort

Camilla Green is al drie maanden vermist als ze toevallig wordt gevonden, ergens diep in het bos. Ze ligt naakt en dood op een bed van veren te midden van een pentagram van kaarsen. Hier lijkt duidelijk sprake van een ritueel, maar wat voor een? En wie doet zoiets? Inspecteur Holger Munch en zijn team moeten het uitzoeken.

Rechercheur Mia Krüger is eigenlijk met ziekteverlof. Het gaat niet goed met haar, ze wil uit het leven stappen en gebruikt pillen en alcohol. Ook loopt ze verplicht bij een psycholoog, voor ze weer aan het werk mag. Als Munch haar vraagt terug te komen om te helpen bij het onderzoek, doet ze dat. De pillen blijven echter trekken.

Het vermoorde meisje is afkomstig uit een soort opvanghuis voor probleemjongeren: kwekerij Hurumlandet. Aanvankelijk wordt daar gezocht naar de dader maar nog zonder veel succes. Dan duikt er een filmpje op dat een ander licht op de zaak werpt. Alle aandacht richt zich nu op de herkomst van dit filmpje. En ondertussen bereidt de dader een nieuwe actie voor.

Mijn mening over De doodsvogel

Ik ben dol op Scandinavische thrillers. Ook Samuel Bjørk past wat mij betreft prima in het rijtje schrijvers uit het noorden die spannende boeken afleveren die het waard zijn gelezen te worden. De doodsvogel is het tweede boek van Bjørk. Je hoeft het eerste, Ik reis alleen, niet gelezen te hebben, het zijn losstaande boeken, maar het is voor de achtergrondinformatie wel leuker als je die wel gelezen hebt.

De moordenaar in De doodsvogel is er eentje met een bijzonder trekje. Dat maakt het boek interessant, omdat het anders dan anders is. Tegelijk heeft het iets ongeloofwaardigs. Deze figuur is wel heel erg verknipt. En hij is niet de enige. De ene na de andere zonderling kruist het pad van de rechercheurs.

Verschillende personages vertellen het verhaal. Zowel de rechercheurs als de mogelijke volgende slachtoffers als de dader komen aan het woord. En dat zonder dat je weet wat er gaat gebeuren. Lekker spannend dus. En dat blijft het ook tot het einde want het wordt pas laat duidelijk wie de dader is en of hij nog een slachtoffer gaat maken.

Al met al dus een geslaagd boek en ik hoop dat er meer gaan volgen met Holger Munch en vooral Mia Krüger, want dat zou betekenen dat ze nog even blijft leven!

4 sterren

Meer informatie over De doodsvogel

  • Oorspronkelijke titel: Uglen
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Verschijningsdatum: februari 2016
  • Aantal pagina’s: 368
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789021020143
  • ISBN (ebook): 9789024565580

Plaats een reactie