Mijn vader is een vliegtuig – Antoinette Beumer

Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette BeumerEva heeft een lieve man, twee schatten van kinderen, een succesvol eigen bedrijf en ze verhuist binnenkort naar haar droomhuis. Dan overlijdt haar moeder. Dat haalt bij haar zo veel herinneringen naar boven, dat ze er bijna aan onderdoor gaat. Haar oplossing: het contact met haar vader herstellen, die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft. Dit levert Eva nieuwe inzichten op in haar verleden. Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer is het verhaal van een vrouw met een traumatisch verleden dat ze goed heeft weggestopt.

Mijn vader is een vliegtuig in het kort

Eva heeft alles goed voor elkaar. Een goed huwelijk, twee lieve dochters, een eigen bedrijf. En binnenkort verhuist het gezin naar hun droomhuis. Als echter Eva’s moeder overlijdt, voelt ze weinig verdriet. De band met haar moeder was niet heel sterk. Nu ze dood is, krijgt Eva echter nachtmerries. Ook realiseert ze zich dat er gaten zitten in haar verleden. Wat is er toen gebeurd?

Eva besluit op zoek te gaan naar antwoorden. Die hoopt ze te vinden bij haar vader. Die werd toen Eva zeven was opgenomen in een psychiatrische inrichting en is daar nooit meer uit gekomen. Vader herkent Eva niet, blijkbaar weet hij niet meer dat hij een dochter heeft. Verder lijkt hij zich ook niet veel te herinneren. Eva geeft niet op en neemt hem mee naar plaatsen uit het verleden om te proberen iets terug te halen.

Eerst lijkt er niet veel te gebeuren. Het gaat relatief goed met vader maar hij zegt niets. De omslag komt als Eva een schokkende gebeurtenis uit het verleden herhaalt. Vader wordt onhandelbaar in de inrichting en raakt daar zelfs zwaargewond. Bij Eva zorgt dit ervoor dat uiteindelijk een herinnering terugkomt. Eindelijk weet ze weer wat de aanleiding is geweest voor de opname van haar vader.

Mijn mening over Mijn vader is een vliegtuig

Het duurde een tijdje voor ik doorhad waar het boek nu eigenlijk om draaide. Eigenlijk had ik dat pas tegen het einde door. Tot die tijd was het het aangrijpende verhaal van een dochter en de moeizame band met haar ouders.

Ik vond het lastig me in te leven in Eva. Haar handelingen komen niet altijd logisch over. Voor haar zal het dat wel zijn, maar het lukte me niet goed haar te begrijpen. Pas tegen het einde van het boek, toen duidelijk werd wat ze had meegemaakt, werd het wat makkelijker.

Het hele verhaal is vanuit Eva geschreven. Je kunt dus moeilijk controleren of haar beleving van de omstandigheden klopt. De hoofdstukken zijn niet al te lang, wat er mede voor zorgt dat je vrij snel door het boek heen vliegt. De vaart blijft er voldoende in.

Het is moeilijk te bepalen wat ik nu eigenlijk van het boek vind. Het is een indringend verhaal maar ergens raakt het me ook gewoon niet echt. Daarom geef ik het niet meer dan drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Mijn vader is een vliegtuig

  • Uitgeverij: Lebowski Publishers
  • Verschijningsdatum: januari 2018
  • Aantal pagina’s: 240
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789048837519, 9789048848959
  • ISBN (ebook): 9789048837526

Plaats een reactie