Broertje – Michael Berg

Broertje van Michael BergLotte Pradel legt de laatste hand aan haar nieuwe theatershow, als ze een telefoontje krijgt uit Frankrijk. Haar vader en stiefmoeder zijn vermoord en haar broertje is de verdachte. Hals over kop reist Lotte naar Frankrijk om haar broertje te helpen. Dit kan hij nooit gedaan hebben. De politie ziet echter voldoende bewijs. Een speurtocht naar de waarheid over zaken uit het verleden van haar vader volgt. Broertje van Michael Berg is spannend en laat je tot het einde twijfelen over wat nu de echte waarheid is.

Broertje in het kort

Cabaretière Lotte Pradel staat aan de vooravond van haar nieuwe show, die persoonlijker is dan ooit. Deze keer zal ze het over haar moeder gaan hebben, die al jong overleden is. Met haar vader heeft ze geen contact meer, sinds hij als politicus een omstreden beslissing nam over het terugsturen van vluchtelingen. Tot Lotte een telefoontje krijgt uit Frankrijk: haar vader, haar stiefmoeder en een onbekende jonge vrouw zijn dood aangetroffen in hun landhuis in Zuid-Frankrijk. De vermoedelijke dader: Felix, Lottes autistische jongere broertje.

Lotte reist direct af naar Frankrijk. Daar treft ze haar broertje aan in een politiecel. Hij wil niet praten, niet eten, niet drinken. Ook Lotte kan maar moeilijk tot hem doordringen. Toch is ze overtuigt van zijn onschuld. Ze heeft hem tien jaar niet gezien en vroeger kon hij driftbuien hebben, maar iemand met opzet kwaad doen, dat is iets wat Felix nooit zou doen.

Het is lastig Felix te helpen als hij niet praat. Nog lastiger wordt het als hij ontsnapt en Lotte gedwongen wordt met hem op de vlucht te gaan. Samen verstoppen ze zich voor de politie en ondertussen probeert Lotte te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurd is. Daarbij krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Haar vader blijkt op het punt gestaan te hebben onthullingen te doen die voor bepaalde mensen niet erg prettig zijn. Dit werpt een heel ander licht op de zaak.

Mijn mening

In eerdere boeken van Michael Berg die ik las, Heller en Het meisje op de weg, kwam de vaart er meteen goed in. Dat vond ik bij Broertje wat minder. Het begint met een stuk dat in het verleden speelt. Dit is wel nodig voor het begrijpen van het verhaal maar ik zie het meer als bijverhaal en daarom had het wat mij betreft hier niet mee hoeven beginnen. In de hoofdstukken daarna leer je eerst de belangrijkste personen kennen en daarna gaat het alsnog los met de vondst van de lijken. Het verhaal kan beginnen!

Zoals gezegd lopen er twee verhalen een beetje door elkaar heen: iets uit het verleden en het heden. Uiteindelijk komen deze weer samen maar het duurt een tijdje voordat duidelijk is hoe. Tot die tijd zorgt het vooral voor afwisseling in het verhaal. Niet dat het verhaal dat echt nodig heeft, het verhaal van Lotte en Felix is op zich al spannend genoeg. Ik vloog dan ook redelijk snel door het boek heen, ondanks dat het een aardige omvang heeft. En dat zegt wel iets over hoe leesbaar en spannend het is.

Als ik toch een puntje van kritiek naar voren mag brengen: ik vind Lotte nou niet bepaald een sympathieke hoofdpersoon. Eigenlijk vind ik haar gewoon niet aardig. Gelukkig wordt ook een deel van het verhaal door Felix verteld en een deel door rechercheur Fillon. Dat zorgt ook nog eens voor extra afwisseling en hier en daar wat extra informatie die de andere personen niet hebben. Dat maakt het geheel net wat spannender. Al met al vind ik Broertje dus zeker de moeite waard en ik geef het boek vier sterren.

4 sterren

Meer informatie over Broertje

  • Uitgeverij: The house of books
  • Verschijningsdatum: oktober 2017
  • Aantal pagina’s: 510
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044356472
  • ISBN (ebook): 9789044351118

1 gedachte over “Broertje – Michael Berg”

  1. Aardig of niet, dit verhaal over Lotte, haar broertje en het verleden van haar vader heeft me heel wat nachtrust gekost. Voor mij is Michael Berg een schrijver om te blijven volgen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie