Box – Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

Box van Camilla Lackberg en Henrik FexeusEen jonge vrouw wordt op gruwelijke wijze vermoord: als ze wordt gevonden, zit ze in een kist en is ze doorboord met zwaarden. Vanwege de link met goochelaars roept rechercheur Mina Dabiri de hulp in van mentalist Vincent Walder. Hij is specialist op het gebied van lichaamstaal en weet veel van goochelen. Wat Mina echter niet weet, is dat hij een geheim uit het verleden met zich mee draagt. En juist dat geheim linkt hem aan de huidige gebeurtenissen. Box van Camilla Läckberg en Henrik Fexeus is ijzingwekkend en gruwelijk maar ook verslavend.

Box in het kort

Mina Dabiri krijgt als rechercheur in Stockholm te maken met een wel heel gruwelijke zaak. Een jonge vrouw zit opgesloten in een kist en is doorboord met zwaarden. Is hier sprake van een mislukte goocheltruc of een weldoordachte moord? Om in het hoofd van de dader te kunnen kruipen, vraagt Mina hulp aan de bekende mentalist Vincent Walder. Aanvankelijk ziet hij niet wat hij kan toevoegen aan het politiewerk, maar gaandeweg blijkt de moord meer met hem te maken te hebben dan hij zou willen.

Vincent weet de moord te linken aan een eerder geval. Blijkbaar heeft de dader het niet op deze ene vrouw gemunt. Later volgt weer een slachtoffer. Ook deze is gevonden in een ‘mislukte’ goocheltruc. Het verband tussen de drie blijft echter onduidelijk. Tot Mina in het verleden van deze mensen duikt en daar een relatie met Vincent ontdekt.

Ondertussen heeft ook Mina zo haar eigen problemen. Ze wil Vincent vertrouwen maar net als met alle andere mensen is dat moeilijk. Net als ze het vertrouwen begint te krijgen, krijgt het ook meteen weer een harde klap.

De dader helpt echter ook een handje mee. Hij of zij lijkt gevonden te willen worden. Hij doet dat door codes achter te laten, die alleen Vincent kan ontcijferen. Als hem dat eenmaal is gelukt, wacht hem de zwaarste taak van zijn leven.

Mijn mening

Toen ik dit boek in handen kreeg, kreeg ik daarbij het advies na het eerste hoofdstuk vooral door te lezen. Dat bleek een goed advies. In het eerste hoofdstuk wordt namelijk behoorlijk expliciet beschreven hoe de moordenaar te werk gaat en dat is niet echt fijn om te lezen. Daarna is het boek gelukkig een stuk minder eng. Maar nog steeds bij vlagen heel spannend.

De boeken van Camilla Läckberg kende ik al. Henrik Fexeus is nieuw voor mij. Daardoor wist ik niet helemaal wat ik kon verwachten. Wel had ik er alle vertrouwen in dat het een goed boek zou zijn, aangezien Läckbergs boeken me altijd goed bevielen en ik Scandinavische thrillers in het algemeen meestal goed vind. En dat bleek in dit geval ook te kloppen.

Ik vind het altijd leuk als ik een foutje weet te ontdekken in een boek. Dat is me bij dit boek gelukt: op een gegeven moment wordt beschreven hoe forensisch patholoog Milda bij haar opa op bezoek gaat. Daar wordt ze een keer Mina genoemd. Wat me verder opviel, is dat het een aantal keer voorkwam dat er iets gebeurde wat later een flinke aanwijzing in de richting van de dader bleek te zijn. Dat soort dingen zie ik meestal over het hoofd maar in dit boek gek genoeg niet altijd.

Het enige wat ik vervelend vond aan Box, is de omvang. Nu vind ik het niet erg om een boek van meer dan 600 pagina’s te lezen, zeker niet als het een goed boek is, maar ik kreeg het te leen als papieren boek. Als je eenmaal gewend bent aan een e-reader, dan is dat een behoorlijk onhandelbaar ding. Dat leest niet prettig. Volgende keer dus gewoon weer digitaal lezen!

4 sterren

Meer informatie over Box

 • Oorspronkelijke titel: Box
 • Uitgeverij: The house of books
 • Verschijningsdatum: oktober 2021
 • Aantal pagina’s: 640
 • Verkrijgbaar als: paperback, e-book, luisterboek
 • ISBN:
  • Paperback: 9789044362015
  • E-book: 9789044362022
  • Luisterboek: 9789044362039

Plaats een reactie