Wedden dat ik blijf – Marijke Vos

Wedden dat ik blijf van Marijke VosDebby is helemaal klaar met de drukte van de stad en alle deadlines. Ook haar zus Hilde is toe aan een verandering in haar leven. Ze sluiten een weddenschap af: wie het eerst een huis op het platteland vindt, bepaalt waar beiden gaan wonen. Hilde is eerst: zij koopt een oud pand in een klein Brabants dorp. Als snel volgt Debby: zij vindt een vervallen boerderij. Daar kan ze haar droom laten uitkomen, ze wil er alpaca’s gaan houden. Wat eerst zo idyllisch leek, blijkt in de praktijk echter een stuk lastiger te zijn. Als je Wedden dat ik blijf van Marijke Vos leest, wil je spontaan je koffers pakken en naar het platteland verhuizen.

Wedden dat ik blijf in het kort

Als Debby voor de zoveelste keer in de file heeft gestaan en ook haar zus Hilde nauwelijks nog weet hoe ze de drukte de baas moet worden, nemen ze samen een besluit. Allebei gaan ze op zoek naar een huis ergens in een rustige omgeving in Nederland. Als de eerste iets heeft gevonden, moet de tweede iets in de buurt zoeken.

Hilde weet haar man te overtuigen en gaat fanatiek op zoek naar een huis. Zij en haar man hebben dan ook als eerste iets gevonden: een oude apothekerswoning in een dorpje in Brabant. Debby vindt al snel iets in de omgeving. Zij koopt een oude, vervallen boerderij. Hier kan zij haar droom verwezenlijken: een alpacaboerderij.

Debby loopt al snel tegen de kenmerken van een kleine gemeenschap aan: sommige inwoners vinden het maar niets dat de stadse meiden er komen wonen. Debby laat zich niet klein krijgen en gaat op zoek naar jongens uit het dorp die willen helpen met het opknappen van de boerderij. Die vindt ze met hulp van de knappe dierenarts Rogier. Rogier brengt haar ook in contact met de nurkse alpacaboer Geert-Jan. Die lijkt Debby ook te zien als stadsmeisje dat niet weet waar ze aan begint. Tot Debby contact weet te leggen met een zieke alpaca en haar aan het eten krijgt.

Alles lijkt goed te gaan. Maar dan staat opeens Stijn voor de deur van de apothekerswoning. Stijn is de ex-vriend die Debby in de stad heeft achtergelaten. Hij laat zich niet zomaar door haar dumpen. Debby laat zich overtuigen het nog een keer te proberen, ook al heeft Rogier ook al haar belangstelling gewekt. Dit loopt echter niet zoals gehoopt en dat leidt ertoe dat er opeens heel wat vuile was buiten komt te hangen. Dat is niet goed voor Debby’s reputatie in het dorp, maar gelukkig heeft ze inmiddels ook voldoende vrienden gemaakt.

Mijn mening

In het nawoord van Wedden dat ik blijf schrijft Marijke Vos dat ze het verhaal gebaseerd heeft op iets wat ze hoorde van iemand die daadwerkelijk een vergelijkbare weddenschap heeft afgesloten met haar zus. Wat een dapper besluit! Dat gaat nog net een stapje verder dan verhuizen naar een heel nieuwe plek. Maar het kan een fantastische uitwerking hebben.

Niemand is perfect, ook niet in dit boek. Ook de hoofdpersoon maakt fouten. Dat maakt dit boek geloofwaardig, ondanks het bijzondere verhaal. Debby en Hilde weten vrij snel je hart te stelen en sleuren je meteen mee in hun zoektocht naar een relaxter leven. Als dat met vallen en opstaan gaat, blijf je steeds hopen dat het allemaal goed gaat.

Wat mij wel opvalt, is dat het lijkt alsof het opknappen van de boerderij erg snel gaat. In het echte leven zou je voor zoiets toch wel enkele maanden moeten uittrekken, terwijl hier de eerste grote schuur in no time gereed is om dieren te huisvesten.

Het verhaal leest lekker. Het laat voldoende ruimte om je eigen fantasie te gebruiken als het gaat om hoe alles en iedereen eruitziet. Je kunt er heerlijk in wegdromen, doen alsof je zelf op die alpacaboerderij woont. Daarbij valt er ook regelmatig iets te lachen. Echt een boek om vrolijk van te worden dus. Zo lees ik er graag meer!

Dit boek ook lezen? Ga dan hier naar bol.com:

4 sterren

Meer informatie over Wedden dat ik blijf

  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Verschijningsdatum: juni 2021
  • Aantal pagina’s: 336
  • Verkrijgbaar als:
    • Paperback (ISBN: 9789402708240)
    • E-book (ISBN: 9789402762112)

Plaats een reactie