Alleen voor jou – Luke Allnutt

Alleen voor jou van Luke AllnuttRob Coates leidt een gelukkig leven met zijn vrouw Anna en zoontje Jack. Helaas duurt het geluk niet lang. Als Jack af en toe verklaart zich vreemd te voelen en spontaan omvalt, weet Anna zeker dat er iets mis is met hem. Ze blijkt gelijk te hebben: Jack heeft een hersentumor. Een tijd van behandelingen, hoop en angst volgt. Rob wil elke kans aangrijpen, Anna heeft zo haar bedenkingen bij sommige therapieën. Jacks ziekte maakt het voor Rob en Anna bijna onmogelijk hun huwelijk in stand te houden. Hoe overleven zij deze moeilijke tijd samen? In Alleen voor jou beschrijft Luke Allnutt op ontroerende wijze wat een doodziek kind doet met de ouders.

Alleen voor jou in het kort

Als Rob en Anna na meerdere mislukte pogingen toch een kind krijgen, zijn ze dolgelukkig. Helaas is hun geluk van korte duur. Als hun zoon Jack nog klein is, begint hij zich af en toe raar te voelen. Ook krijgt hij af en toe black-outs. Anna is ervan overtuigd dat er iets goed mis is met de jongen. Anna en Rob laten Jack onderzoeken en inderdaad, hij heeft een hersentumor.

Jack wordt geopereerd en alles lijkt goed. Maar dat is het niet. Nog meer behandelingen volgen. Jack wordt steeds zieker en de dokters geven hem op. Rob wil van geen ophouden weten en wil naar Praag, waar een dokter zit die wonderen lijkt te verrichten. Anna is sceptisch, zij wil Jack niet onnodig blootstellen aan allerlei experimenten. Rob zet zijn zin door, maar legt daarmee wel een bom onder zijn huwelijk.

Uiteindelijk verliest Jack de strijd en verliezen Rob en Anna elkaar. Rob dronk al veel maar gaat nu nog meer drinken. Alles om de pijn niet te hoeven voelen. Tijdens de ziekte van Jack was hij al actief op een forum voor lotgenoten. Als hij na lange tijd daar weer eens gaat kijken, komt hij in contact met een vrouw die hem helpt zijn leven weer op te pakken. Zou er dan toch nog hoop zijn na zo’n dramatische gebeurtenis?

Mijn mening over Alleen voor jou

Ik heb in tijden niet zo’n ontroerend boek gelezen. Het verhaal vertelt alles vanaf het moment dat Rob en Anna elkaar ontmoeten tot een aantal jaren na Jacks dood. Een groot deel is dan ook een heel vrolijk geheel. De stukken die over het naderende einde gaan en de tijd daarna zorgen dan ook dat je inwendig heel hard NEE gaat roepen. Dit mag niet gebeuren! Vooral het gedeelte waar Jack overlijdt, vond ik erg aangrijpend.

Eigenlijk vond ik Rob niet eens zo heel aardig. Ik had meer sympathie voor Anna, hoewel die meer de rol van bijfiguur speelt. Bij beide merk je wel dat ze het moeilijk hebben met de situatie. Bij Rob is het echter vooral zijn drankgebruik dat overheerst en niet zijn emoties.

De titel van het boek kan ik wel begrijpen. Rob heeft er alles voor over om Jack te helpen genezen. Hoe doet alles voor hem. De Engelse titel, We own the sky, vind ik echter net iets beter. Als je het boek leest, zul je zien dat de term ‘de hemel is van ons’ met enige regelmaat terugkeert.

Alleen voor jou is een van de zeldzame boeken die me tot tranen toe geroerd heeft. Daar geef ik het vijf sterren.

5 sterren

Meer informatie over Alleen voor jou

  • Oorspronkelijke titel: We own the sky
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Verschijningsdatum: februari 2018
  • Aantal pagina’s: 368
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789022581360
  • ISBN (ebook): 9789402310290

Plaats een reactie