Al die dingen nu jij er niet meer bent – Emily Spurr

al die dingen nu jij er niet meer bent van emily spurrDe tienjarige Rae is alleen met haar moeder. Als haar moeder er op een dag niet meer is, probeert Rae zo goed en zo kwaad als het gaat door te gaan met haar leven. Ze sluit vriendschap met haar buurvrouw Lettie, die niet weet wat er precies aan de hand is maar wel iets vermoedt. Rae vreest de dag dat ze de waarheid onder ogen zal moeten zien. Al die dingen nu jij er niet meer bent van Emily Spurr vertelt het leven van een volwassene door de ogen van een tienjarig meisje. Het raakt je in je hart.

Al die dingen nu jij er niet meer bent in het kort

Als de tienjarige Rae op een dag haar moeder in het schuurtje in de tuin ontdekt, probeert ze zo gewoon mogelijk door te gaan met haar leven. Ze zorgt voor haar hond, maakt het huis schoon, zorgt dat ze te eten heeft en gaat gewoon naar school. Wel maakt ze zich wat zorgen om het geld, de bankrekening van haar moeder wordt snel leger.

Naast Rae woont een oudere vrouw, Lettie. Deze buurvrouw is een beetje apart. Als Rae haar om hulp hoort roepen, gaat ze haar huis in. Daar ziet ze de reden waarom de vrouw bijna altijd buiten zit. De twee sluiten vriendschap. Lettie heeft wel door dat er iets gaande is bij Rae thuis, maar ze komt er niet achter wat precies. Rae zegt dat haar moeder een tijdje weg is en haar alleen heeft achter gelaten. Maar moeder zou snel terugkomen.

Voor Rae wordt het steeds lastiger te doen alsof er niets aan de hand is. Mensen beginnen vragen te stellen over waar haar moeder is. Soms weet ze te doen alsof haar moeder zelf ergens op reageert, maar steeds vaker moet ze liegen. Als het haar op een avond allemaal teveel wordt en ze met de hond de stad in vlucht, slaat het noodlot toe. Rae zal de waarheid onder ogen moeten zien en de gevolgen accepteren.

Mijn mening

Wat een bijzonder, mooi boek! Je valt meteen midden in het verhaal. Rae probeert te overleven, dat is duidelijk. En ze doet het verbazingwekkend goed. Je ziet de wereld echt door de ogen van een kind dat probeert volwassen te zijn. Hoe het komt dat ze op deze manier reageert op de gebeurtenissen, wordt niet helemaal duidelijk, maar tijdens het lezen vroeg ik het me ook eigenlijk niet af. Het was volkomen logisch allemaal.

Je ziet de vriendschap tussen Rae en Lettie langzaam groeien. Eerst vindt Rae het maar een stomme oude tang maar dat verandert snel als ze haar beter leert kennen. Rae zelf zie je ook veranderen. In het begin is ze wat afgestompt door de gebeurtenissen. In de loop van het verhaal eist het leven echter steeds meer zijn tol. En dan is het ook voor de lezer wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. En als dat dan eindelijk gebeurt, krijg je echt een klap. Tegen die tijd zit je zo in het verhaal en in het leven van Rae dat je alleen maar wilt dat het goedkomt met haar.

Het verhaal is mooi geschreven. Niet alles wordt letterlijk voor je uitgespeld, zodat er voldoende ruimte overblijft om je eigen fantasie aan het werk te zetten. Zelfs in welk land het boek zich afspeelt, wordt pas na een hele tijd duidelijk. Maar dat maakt eigenlijk niet uit voor het verhaal. Wat wel uitmaakt, is hoe beschreven is wat Rae doormaakt. En dat is indrukwekkend en ontroerend.

Zelf lezen? Kijk dan eens op bol.com:

5 sterren

Meer informatie over Al die dingen nu jij er niet meer bent

  • Oorspronkelijke titel: A million things
  • Uitgeverij: Kok Boekencentrum Uitgevers
  • Verschijningsdatum: september 2021
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als:
    • Paperback (ISBN: 9789023960379)
    • E-book (ISBN: 9789023960386)

Plaats een reactie