Het sanatorium – Sarah Pearse

het sanatorium van sarah pearseEen oud sanatorium in Zwitserland is omgebouwd tot luxe hotel. Als de Engelse rechercheur Elin er komt logeren, gebeuren er echter lugubere dingen. Er verdwijnen mensen en later worden deze verminkt en vermoord teruggevonden. Heeft dit iets te maken met het duistere verleden van het gebouw? Door een lawine kan de politie niet komen, dus besluit Elin het zelf te onderzoeken. Het sanatorium van Sarah Pearse neemt je mee naar de Zwitserse bergen en probeert je daar doodsangsten te laten uitstaan.

Het sanatorium in het kort

De Britse Elin Warner is tijdelijk met verlof na een schokkende gebeurtenis op haar werk als rechercheur. Ze gaat naar haar broer Isaac toe voor zijn verlovingsfeest. Hij woont in Zwitserland en viert het feest in een luxe hotel. Elin gaat er heen samen met haar vriend Will. Het weer in Zwitserland is slecht, er wordt een sneeuwstorm voorspeld en dat levert lawinegevaar op.

Het hotel is gevestigd in een voormalig sanatorium. Overal zijn nog herinneringen aan die tijd terug te zien. Waar de hoteleigenaar liever niet aan herinnerd wordt, is de verdwijning van de architect van het hotel, Daniel Lemaitre, een aantal jaren geleden. Hij wordt tijdens Elins verblijf teruggevonden op een berg in de buurt van het hotel. En er gebeuren meer dingen. De aanstaande vrouw van Isaac, Laure, verdwijnt en een hotelmedewerkster ligt dood op de bodem van het zwembad.

Ondertussen is het weer verslechterd en is er een lawine geweest. Daardoor is het hotel onbereikbaar voor de buitenwereld. Elin zal als rechercheur-met-verlof zelf de zaak proberen op te lossen. Al snel blijkt dat Laure informatie had over zaken die in het sanatorium gebeurd zijn die het daglicht niet kunnen verdragen. Wat het verband is met de huidige moorden is echter niet duidelijk. Elin graaft verder, zonder echt te weten wie ze kan vertrouwen en wie niet. Dat leidt uiteindelijk tot keuzes die haarzelf en haar vriend in gevaar brengen.

Mijn mening

Soms heb je een boek uit en dan weet je eigenlijk niet wat je nu net gelezen hebt. Dat gevoel had ik met Het sanatorium heel erg. Ik raakte regelmatig in de war door de vele verschillende personages die allemaal iets met de gebeurtenissen te maken hebben. Sommige dingen waren wat vergezocht, zoals de sporen die Elin tegen het einde vond van de vermeende dader. Andere dingen leken ronduit onmogelijk, zoals het in- en uitlopen van verdwenen personen in het hotel. Alles bij elkaar wist het verhaal me niet echt te raken.

Een oud gebouw waar vroeger vreselijke dingen zijn gebeurd, is een mooi uitgangspunt voor een verhaal. Wat er in het heden voorvalt, moet er echter wel logisch aan gekoppeld worden. Er werd wel een verbinding gemaakt, maar ik vond dat wat vergezocht.

Wat ik wel mooi vond in dit boek, was de ontwikkeling van Elin. Op het moment dat ze het hotel bereikt, is ze nog onzeker over haar toekomst als rechercheur. Na een dramatische gebeurtenis is ze al lang met verlof en ze moet binnenkort beslissen of ze weer aan het werk kan. Daar twijfelt ze nog over. Door haar rol in het verhaal wordt het haar echter vanzelf duidelijk.

Aan de schrijfstijl viel me niet zo veel op tijdens het lezen. Af en toe wordt er wat lang uitgeweid over dingen die niet heel relevant lijken, zoals het leven van een van de slachtoffers. Later komt daar nog wel iets van terug, maar ook op dat moment lijkt het allemaal niet zo relevant. Al met al werd ik niet heel warm van dit boek. Niet zo gek ook, aangezien het bijna de hele tijd sneeuwt. Maar toch, ik hou het op drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Het sanatorium

 • Oorspronkelijke titel: The sanatorium
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: augustus 2021
 • Aantal pagina’s: 416
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026350917)
  • E-book (ISBN: 9789026350924)
  • Luisterboek (ISBN: 9789026356988)

Plaats een reactie