Zondagochtend breekt aan – Nicci French

Zondagochtend breekt aan van Nicci FrenchOnder de vloer in de woonkamer van Frieda Klein wordt een lijk gevonden. Dit is het ultieme bewijs dat Dean Reeve nog leeft. Iets wat Frieda altijd al wist, maar de politie niet wilde geloven. Frieda voelt zich gedwongen haar verhaal aan de pers te vertellen. Echter lopen nu haar vrienden gevaar: een voor een worden ze slachtoffer van een aanval. Noodgedwongen probeert Frieda de politie te helpen en haar vrienden te beschermen. Maar of dat voldoende is? Zondagochtend breekt aan is het zevende deel in de achtdelige serie over Frieda Klein van Nicci French.

Zondagochtend breekt aan in het kort

Als Frieda Klein een vreemde geur in haar huis ruikt, laat ze haar vriend Josef komen. Hij denkt dat de lucht van onder de vloer vandaan komt en breekt een plank los. Groot is de schrik als daar een lijk blijkt te liggen. Van een bekende. Voor Frieda is dit het bewijs dat Dean Reeve nog leeft. Dean is iemand die Frieda in een eerdere zaak voor de voeten heeft gelopen en die zijn eigen dood in scène heeft gezet. De politie gelooft wel dat hij dood is, Frieda niet.

In een poging Dean te vinden, praat Frieda met de pers. Haar verhaal komt zo in de openbaarheid. Dat heeft een onvoorzien bijeffect: de vrienden van Frieda worden nu het slachtoffer van een onbekende die Frieda wil raken. Eerst denken ze dat het Dean is, maar al snel wordt duidelijk dat het hier om een ander gaat.

Eerst wordt Frieda’s nichtje Chloë slachtoffer: zij wordt ontvoerd en komt na een weekend weer tevoorschijn. Ze herinnert zich echter niets. Daarna volgen ook andere vrienden van Frieda. Zij voelt zich gedwongen haar naasten te beschermen. Daarnaast probeert ze op haar eigen wijze zo veel mogelijk bij het onderzoek te helpen. Haar ideeën komen echter niet altijd overeen met wat de politie denkt, dus gaat ze er weer op eigen houtje op uit. En ook deze keer laat haar intuïtie Frieda niet in de steek.

Mijn mening over Zondagochtend breekt aan

Zondagochtend breekt aan is duidelijk een deel van een serie, het zevende deel al weer in een achtdelige reeks over Frieda Klein van Nicci French. Het sluit naadloos aan op het vorige deel en het einde is vrij open. Je moet echt de eerdere delen gelezen hebben om dit boek te kunnen volgen. In ieder deel gebeurt wel iets dat in een volgend boek van belang is. En het eindigt met een cliffhanger, dus nu gaat het lange wachten op het laatste deel beginnen. Er is wel een losstaand verhaal, maar het duurt een tijdje voor dat duidelijk is.

Een opvallende eigenschap van Frieda Klein is dat ze altijd hele einden gaat wandelen als ze na moet denken. Ook in Zondagochtend breekt aan doet ze dat weer. Alleen deze keer op een nogal geforceerde wijze. Als er iets is, dan zegt ze steeds: “ik moet lopen.” Het lijkt hierdoor soms bijna of dit boek geschreven is door iemand die Nicci French nadoet in plaats van door deze schrijvers zelf.

Er komen verschillende personages aan het woord. Hierdoor wordt al vrij snel duidelijk hoe de vork in de steel zit. Dat vind ik jammer want dat haalt een deel van de spanning weg. Wel blijft steeds de vraag wat de volgende stap van deze, inmiddels bekende, dader zal zijn en of deze zal slagen. Een beetje spannend blijft het dus wel.

Omdat dit boek me heel erg het gevoel gaf dat het vooral vulling was tussen twee delen in de reeks en een groot deel van de spanning al snel werd weggenomen, geef ik het niet meer dan drie sterren.

3 sterren

Meer informatie over Zondagochtend breekt aan

 • Oorspronkelijke titel: Sunday morning coming down
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • Verschijningsdatum: april 2017
 • Aantal pagina’s: 391
 • Verkrijgbaar als:
  • Paperback (ISBN: 9789026338199)
  • Ebook (ISBN: 9789026338212)
  • Dwarsligger (ISBN: 9789049805395)

Plaats een reactie