Wat zijn de bananen duur – Xander Jongejan

Wat zijn de bananen duur van Xander JongejanWat zijn de bananen duur is een verzameling van zestig gedichten geschreven door Xander Jongejan. Hij schreef ze in een periode van twintig jaar. Een aantal gedichten is eerder al elders gepubliceerd. Het zijn gedichten waar je soms om moet lachen en soms even over moet nadenken. Geen boekje om in een keer uit te lezen maar meer om eens rustig de tijd voor te nemen.

Over Wat zijn de bananen duur

Normaal gesproken begin ik mijn recensies met een korte samenvatting van het boek. In het geval van Wat zijn de bananen duur heeft dat niet zo veel zin, omdat elk gedicht een opzichzelfstaand geheel is. De gedichten zijn niet lang, meestal ruim minder dan een pagina, soms een hele pagina. Leuk dus om even tussendoor iets te lezen en het dan een tijdje te laten bezinken.

Ik moet toegeven dat ik weinig ervaring heb met gedichten. Ik heb eens een korte schrijfcursus gedaan waar ook een les gewijd was een poëzie. Wat ik daar vooral van geleerd heb, is dat er veel mogelijk is wat opbouw betreft. Maar het moet wel goed klinken. Nu is dat wel een punt waarover valt te twisten, denk ik. Deze manier van schrijven is wel iets waar je van moet houden.

De gedichten die mij het meest aanspraken, waren die die het meest in gewone schrijftaal waren geschreven en waar je door aan het denken werd gezet. Of die heel herkenbaar waren. Zinnen die verdeeld zijn over drie regels zonder dat voor mij logisch is waarom je ze daar zou afbreken, zijn aan mij niet besteed. Gelukkig bevat Wat zijn de bananen duur van alles wat, dus voor elk wat wils, lijkt me.

Dan nog het punt van het aantal sterren. Ik heb hier totaal geen vergelijkingsmateriaal. Daarom geef ik nu geen sterren. Wel kan ik mijn mening geven. Ik ben niet gewend gedichten te lezen maar er waren er toch een heel aantal die ik wel de moeite waard vond. Wil je dus eens iets anders, ga dit boek dan vooral lezen. Ben jij wel een ervaren poëzieliefhebber, dan kan ik eigenlijk alleen maar zeggen: oordeel zelf!

Meer informatie over Wat zijn de bananen duur

  • Uitgeverij: Eigen beheer / Brave New Books
  • Verschijningsdatum: september 2017
  • Aantal pagina’s: 71
  • Verkrijgbaar als: paperback
  • ISBN: 9789402166941

Plaats een reactie