Veroordeeld – Karin Slaughter

Veroordeeld van Karin SlaughterVeroordeeld is een literaire thriller van Karin Slaughter. Het speelt zich af in het Atlanta van de jaren 70. Dat vrouwen bij de politie werken is nog niet vanzelfsprekend en ook zwarte mensen worden niet bepaald hetzelfde behandeld als de overheersende blanke man. In Atlanta is een moordenaar actief die het gemunt heeft op politieagenten. In deze tijd begint de jonge Kate Murphy haar loopbaan bij de politie. Niemand gelooft dat zij dit werk meer dan een week zal volhouden.

Veroordeeld in het kort

Het verhaal speelt zich af in de jaren 70 van de vorige eeuw. Agent Jimmy Lawson brengt zijn zwaargewonde partner naar het ziekenhuis, waar deze overlijdt. Het is de vijfde moord op een agent in Atlanta en het politiekorps zal alles op alles zetten om de dader te vinden. Op dezelfde dag heeft Kate Murphy haar eerste werkdag bij de politie. Meteen bij aankomst wordt haar al duidelijk dat ze het als vrouw niet gemakkelijk zal krijgen.

Kate wordt eerst ingedeeld bij Jimmy Lawson, maar al snel dumpt hij haar en wordt ze de partner van zijn zus, Maggie Lawson. Ook hun oom Terry is bij de politie. Hij is het type man dat vindt dat vrouwen niet geschikt zijn voor het werk. Maggie en Kate trekken samen op in de zoektocht naar de Shooter, zoals de moordenaar genoemd wordt.

Na de eerste dag denkt Kate dat ze het werk niet aankan. Toch verschijnt ze de volgende dag weer. Ze leert snel en uiteindelijk weten zij en Maggie voor een belangrijke ontwikkeling in de zaak te zorgen.

Mijn mening

Wat leuk is aan dit verhaal, is dat Kate Murphy Nederlandse voorouders heeft. Haar moeder en oma hebben in Nederland de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Ze zijn Joods en hebben daardoor niet gemakkelijk gehad. Ze hebben het overleefd en ook Kate is een echte doorzetter geworden. Na het overlijden van haar man gaat ze niet zitten treuren, maar doet ze haar best iets van haar leven te maken.

Veroordeeld is een duidelijk ander boek dan de eerdere boeken van Karin Slaughter. Niet alleen de personages zijn anders, ook de moorden zijn anders. Werden in eerdere boeken de mensen op de meest gruwelijke manieren vermoord, in Veroordeeld worden ze allemaal neergeschoten. Het boek leest echter net zo lekker weg als eerder werk. Het is een op zichzelf staand boek. Je kunt het dus lezen zonder eerst de oudere boeken van Karin Slaughter te lezen.

Al met al is dit boek zeker een aanrader. Ondanks de verschillen met eerdere boeken is Veroordeeld een echt Karin Slaughter-boek: het is spannend en leest prettig. Als je er eenmaal in begonnen bent, wil je het niet meer wegleggen. De manier waarop mensen met elkaar omgaan, geeft wel een wat onplezierig gevoel. Als je dat leest, ben je gewoon blij dat je niet in die tijd leeft. Seksisme en racisme zijn aan de orde van de dag.

4 sterren

Meer informatie over Veroordeeld

  • Oorspronkelijke titel: Cop Town
  • Uitgeverij: De Bezige Bij / Cargo
  • Verschijningsdatum: mei 2014
  • Aantal pagina’s: 480
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789023487241
  • ISBN (ebook): 9789023487548

Plaats een reactie