Vaarwel – Jesper Stein

Vaarwel van Jesper SteinNa vier jaar krijgt Axel Steen eindelijk het bericht waar hij al jaren op wacht: er is een DNA-match gevonden in een oude moordzaak. Niet alleen heeft hij nu weer een aanknopingspunt in deze onopgeloste zaak, ook kan hij een link leggen met meerdere verkrachtingen. Hij stort zich volledig op deze zaak in de hoop nu eindelijk de dader te vinden. Dat blijkt echter nog steeds niet eenvoudig, zeker niet omdat zijn chef Jens Jessen, die er eerder ook nog eens met zijn vrouw vandoor is gegaan, zich er ook actief mee bemoeit. Vaarwel van Jesper Stein neemt je mee op jacht naar een meedogenloze verkrachter.

Vaarwel in het kort

Axel Steen werkte vier jaar geleden aan een moordzaak. Een meisje van achttien was verkracht en daarna in het meer gegooid. Die zaak heeft Axel toen zijn huwelijk gekost. Nu krijgt hij dan eindelijk het telefoontje waar hij sinds die tijd op zat te wachten. Er is een DNA-match gevonden. Bij een verkrachting heeft de dader iets van zichzelf achtergelaten wat overeenkomt met wat vier jaar geleden is gevonden.

Met hernieuwde energie stort Axel zich op de zaak. Daarbij wordt hij gehinderd door zijn meerdere, Jens Jessen, die er ook nog eens vier jaar geleden met zijn vrouw vandoor ging. Axel vindt links met meerdere verkrachtingen. De dader heeft blijkbaar niet stilgezeten de afgelopen jaren. Des te belangrijker is het dat hij snel gevonden wordt. Een verdachte is snel gevonden. Deze man heeft inderdaad iets te verbergen, maar of dat de verkrachtingen zijn?

Als de ontknoping nadert, wil Jens met Axel mee. Daarbij brengt hij zichzelf behoorlijk in gevaar. Axel laat zich echter niet stoppen. Hoewel hij alle verkrachtingen met elkaar in verband heeft gebracht, is er toch nog een los eindje in de vier jaar oude moordzaak. Dat losse eindje zorgt voor een verrassende laatste wending.

Mijn mening over Vaarwel

Scandinavische thrillers behoren tot mijn favoriete boeken, maar bij dit boek moest ik af en toe even doorbijten. Het kwam regelmatig voor dat ik een stuk las en het het liefst zou overslaan. Dan had het voor mijn gevoel weinig toegevoegde waarde of er werd wel erg lang uitgeweid met allerlei gedachten. Dat haalde voor mij wel wat van het leesplezier weg. Tel daarbij op dat Axel zich vaak niet erg aardig gedraagt en dan zal het je niet verbazen dat ik niet erg enthousiast was over Vaarwel.

Het idee voor het verhaal is op zich goed, maar niet bijzonder. Een verkrachter loopt na vier jaar tegen de lamp doordat hij slordig is geweest. De hoeveelheid bloed en doden valt in dit boek wel mee. Tussen de stukken die ik het liefst had overgeslagen las het ook wel ok. Verschillende mensen vertellen het verhaal, maar niet de dader. Dat zorgt dat het toch wel spannend blijft. Alleen hoe het einde dan weer tot stand komt, ik vond het wat gezocht. Kortom, ik heb niet overwogen het boek weg te leggen maar ik zal ook niet zo snel weer iets van Jesper Stein gaan lezen.

3 sterren

Meer informatie over Vaarwel

  • Oorspronkelijke titel: Bye bye blackbird
  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
  • Verschijningsdatum: november 2018
  • Aantal pagina’s: 340
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789045217710
  • ISBN (ebook): 9789045217819

Plaats een reactie