Storytel: boeken luisteren en lezen

Storytel boeken lezen en luisteren
Afbeelding van PourquoiPas via Pixabay

Er lijken wel steeds meer diensten te komen waar je onbeperkt luisterboeken kan luisteren en e-books kan lezen. Eentje die al een tijdje bestaat is Storytel. Oorspronkelijk kon je hier alleen luisterboeken luisteren, maar tegenwoordig zijn er ook e-books beschikbaar. Het bedrijf heeft deze twee handig gecombineerd door een service aan te bieden waarmee je naadloos kunt switchen tussen lezen en luisteren. Als ik het goed begrijp is dit niet bij alle boeken mogelijk, maar ik vind het wel een enorme aanwinst. Nog een slimme marketingtruc: Storytel biedt een eigen e-reader aan waarmee ook geluisterd kan worden. Ideaal toch, voor abonnees?

Onbeperkt lezen en luisteren met Storytel

Als je vaak luisterboeken of e-books koopt, kan het al snel uit om een abonnement te nemen op een dienst als Storytel. Op het moment dat ik dit schrijf (februari 2022) kost het goedkoopste abonnement 12,99 euro per maand. Daar koop je niet veel boeken voor. Nadeel is wel dat je de nieuwste boeken niet altijd meteen kunt lezen of luisteren. Het aanbod is echter wel groot. Het leuke is dat je het eerst twee weken gratis uit kunt proberen, dus als je een beetje opschiet kun je in die tijd ontdekken of de boeken die jij wilt lezen, beschikbaar zijn.

Verschillende manieren van lezen en luisteren

Storytel kun je op twee manieren gebruiken: via de app of via de Storytel Reader. Boeken op je eigen e-reader zetten gaat niet. Via de app kun je nog meer dan alleen boeken lezen en luisteren op je telefoon. Je kunt ze namelijk ook streamen naar je tv of naar het audiosysteem van je auto (als dat daar geschikt voor is). Nu vraag ik me af hoe handig het is om boeken te gaan luisteren in de auto. Als je je aandacht bij het verkeer houdt, mis je makkelijk hele stukken van het boek. En andersom, als je goed luistert, mis je wat er in het verkeer om je heen gebeurt.

Dat de app het mogelijk maakt om af te wisselen tussen lezen en luisteren, is echter wel een handige eigenschap. Ik heb het luisteren een tijdje uitgeprobeerd bij een andere aanbieder. Als ik dan tussendoor liever een stukje wilde lezen, dan was dat best een uitdaging.

De Storytel Reader

Ik was eigenlijk enigszins verbaasd toen ik over de Storytel Reader las. Dit is een e-reader waarmee je alleen boeken via Storytel kunt lezen. Het mooie van dit apparaat is dat je er ook meteen boeken op kunt luisteren. Verder lijkt het me vrij onpraktisch dat je alleen boeken van je abonnement kunt lezen. Andere boeken kun je er niet op zetten. Als je besluit je abonnement te beëindigen en je boeken ergens anders vandaan te halen, dan heb je niets meer aan het apparaat. Hij valt dus zeker niet in de categorie Duurzaam!

Nu ben ik misschien een beetje ouderwets. Ik lees dan wel geen papieren boeken meer, maar ik lees bij voorkeur op een e-reader. Een e-reader is echter niet strikt noodzakelijk om te lezen. Ben je volledig tevreden met de app op je telefoon, dan kan dit een interessant abonnement zijn.

Plaats een reactie