Stil in de stad – Milou van der Will

Stil in de stad van Milou van der WillJournaliste Benthe Berg is nog niet bijgekomen van de gebeurtenissen rond het misbruik van haar dochter, of ze raakt alweer betrokken bij een nieuwe zaak. Haar beste vriendin Eva wordt aangevallen en overleeft ternauwernood. Benthe duikt in het onderzoek naar een groep Hongaarse mensenhandelaars waar Eva mee bezig was en wat bijna haar dood werd. Ze wil koste wat kost de onderste steen boven halen, terwijl haar wereld langzaam steeds verder uit elkaar valt. Stil in de stad is het vervolg op In mijn bloed van Milou van der Will.

Stil in de stad in het kort

Benthe Berg heeft grote moeite haar leven op orde te krijgen. Ze is pas verhuisd naar een appartement in Den Haag terwijl haar man Raoul bij haar weg is en met hun dochter Celine voor een lange vakantie naar zijn familie in Frankrijk is gegaan. Werken doet ze wel, maar niet op haar gebruikelijke gebied: de misdaad. Dan wordt er een dode prostituee gevonden, drijvend in een gracht. Benthe wordt erop afgestuurd.

Aanvankelijk lukt het Benthe niet de benodigde interesse voor de zaak op te brengen. Dan wordt haar vriendin Eva aangevallen. Ze overleeft het, maar is in kritieke toestand. Eerder was Eva’s moeder vermoord, een nog onopgeloste zaak. Als Benthe zich gaat verdiepen in het onderzoek waar Eva mee bezig was, vermoedt ze al snel een verband tussen de dood van de prostituee en de moeder van Eva en van de aanval op Eva. Dit moet het werk zijn van een bende Hongaarse mensenhandelaren. Een aantal Hongaarse meisjes is naar Nederland gelokt met de belofte van een opleiding, maar in plaats van in de schoolbanken zijn ze achter de ramen beland.

Benthe duikt steeds dieper deze zaak in. Dit is zeer tegen de zin van Raoul. Hij wil nog graag met haar verder, maar dan moet ze niet steeds zo haar werk voorrang geven boven alles. Bovendien is het duidelijk dat het gevaarlijk is. Toch zet Benthe door. Voor Eva, maar ook voor de prostituees die duidelijk niet voor dat vak hebben gekozen. Ondertussen probeert ze haar huwelijk te redden, maar dat wordt steeds moeilijker.

Benthe reist heel Europa door om te spreken met getuigen en verdachten. Stukje bij beetje legt ze de puzzel. Met gevaar voor eigen leven weet ze het bewijs voor de schokkende waarheid boven tafel te krijgen.

Mijn mening over Stil in de stad

Stil in de stad is het vervolg op In mijn bloed. Dat het een vervolg is, wordt snel genoeg duidelijk tijdens het lezen. Het boek is wel los te lezen, maar dan mis je wel wat van de voorgeschiedenis. Ik zou dus adviseren bij het eerste deel te beginnen.

Het hele verhaal wordt verteld door Benthe. Alleen zitten er hier en daar korte stukjes vanuit de prostituees tussen. Op zich is dat leuk, het levert wat extra informatie op. Ik heb er echter twee opmerkingen bij: de stukjes zijn niet op een of andere manier gemarkeerd, ze komen gewoon aan het einde van een hoofdstuk. Daardoor had ik bij de eerste niet in de gaten wat er aan de hand was en dat vond ik verwarrend. Ten tweede komt het voornamelijk in het begin van het boek voor. Ik had het leuker gevonden als het door het hele boek was doorgevoerd met nog wat meer achtergrondinformatie over de meisjes.

Hier en daar liep ik tegen clichés aan, zoals de man met de bos bloemen die aanbelt net als de bijna-ex-man laat merken dat hij toch het huwelijk wil redden. Verder is Stil in de stad spannend, tot het einde blijft nog onduidelijk hoe het precies zit. Daardoor wil je gewoon verder blijven lezen. De schrijfstijl is prima, het leest lekker vlot. De zaak is aan het einde van het boek wel opgelost, maar het privé-leven van Benthe laat nog wat vragen open. Ben benieuwd of er nog een derde deel komt!

3 sterren

Meer informatie over Stil in de stad

  • Uitgeverij: The house of books
  • Verschijningdatum: 20 april 2017
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044352016
  • ISBN (ebook): 9789044352023

Plaats een reactie