Sterf twee keer – Tess Gerritsen

Sterf twee keer - Tess GerritsenEen groep mensen trekt de Afrikaanse wildernis in. Onder leiding van een gids kamperen ze tussen de roofdieren en ervaren ze hoe het is in de natuur te overleven. Hoewel de gids, Johnny, veel ervaring heeft, gaat het toch mis. De auto begeeft het en een voor een worden ze slachtoffer van de wilde dieren. Later wordt in Amerika het zwaar toegetakelde lichaam van preparateur Leon Gott gevonden. Jane Rizzoli en Maura Isles krijgen de moeilijke taak uit te zoeken wie deze gruweldaad op zijn geweten heeft.

Tess Gerritsen

Ondanks haar Nederlandse achternaam is Tess Gerritsen een Amerikaanse met Chinese ouders. Haar Nederlandse naam heeft ze van haar echtgenoot. Tess Gerritsen werd geboren in San Diego. Ze werkte eerst als arts maar stopte daarmee toen ze kinderen kreeg. In dezelfde tijd begon ze met schrijven. Inmiddels heeft ze een hele reeks boeken op haar naam staan, waaronder de serie over Rizzoli en Isles, waar Sterf twee keer ook toe behoort.

Waar gaat Sterf twee keer over?

De Afrikaanse wildernis en de roofdieren die er rondlopen vormen het decor voor Sterf twee keer. Millie Jacobson is op safari met haar vriend Richard en vijf andere toeristen. Onder leiding van gids Johnny en spoorzoeker Clarence overleven ze in de natuur. Tot delen van het lichaam van Clarence op een dag teruggevonden worden, verscheurd door hyena’s. Iedereen is verslagen en wil de tocht afbreken. Dan blijkt de auto niet meer te starten en zitten ze vast. Tot overmaat van ramp gebeuren er meer angstaanjagende dingen. Zo vindt Elliot een slang in zijn tent, en blijkt dat het tentdoek is doorgesneden.

Er ontstaat tweestrijd in de groep. De meeste mensen verdenken Johnny ervan dat hij de oorzaak van de ellende is. Alleen Millie gelooft in zijn onschuld. Toch gaat ze niet mee als hij door de anderen uit het kamp wordt verjaagd. ’s Avonds hoort Millie hoe iemand op de anderen begint te schieten. Ze denkt dat het Johnny is die is teruggekeerd om wraak te nemen. Ze weet te vluchten en probeert alleen de bewoonde wereld te bereiken.

Zes jaar later in de omgeving van Boston. Het lijk van Leon Gott wordt gevonden, ondersteboven hangend vanaf het plafond en ontdaan van zijn ingewanden. Jane Rizzoli en Maura Isles worden erbij geroepen om uit te zoeken wat er is gebeurd. Het spoor leidt eerst naar de dierentuin. Daar is een zeldzame sneeuwpanter overleden. Het stoffelijk overschot is naar Gott gebracht om opgezet te worden. Er is echter geen spoor van het dier te bekennen. Alleen de ingewanden blijken in de afvalemmer te zitten, samen met die van Gott.

Ook het ontzielde lichaam van Jodi Underwood wordt gevonden. Zij blijkt de vriendin te zijn geweest van Elliot Gott, een van de deelnemers aan de safari in Botswana zes jaar eerder. Hij is de zoon van Leon Gott. Zo blijkt er een verband te zijn tussen beide gebeurtenissen.

Jane en Maura vermoeden dat de enige overlevende van de safari, Millie, de sleutel is om beide zaken op te lossen. Millie woont echter in Zuid-Afrika en durft nauwelijks haar woonomgeving te verlaten. Toch laat ze zich overhalen om naar Boston te komen. Daar voelt ze zich een soort lokaas, wat ze eigenlijk ook is. De grote vraag is of de moordenaar zich laat lokken en of de politie vervolgens in staat is om hem te pakken.

Mijn mening over Sterf twee keer

Sterven doe je maar een keer. Sterf twee keer is dan ook een titel die vraagt om meer uitleg. Als je dit boek leest, kom je erachter dat het toch mogelijk is twee keer te sterven. Daar zijn wel veel moorden voor nodig. Dit boek bevat niet alleen veel doden, ze sterven ook nog eens op nogal gruwelijke wijze. Ik vind het dan ook een erg bloederig boek, een beetje onsmakelijk soms. Dat maakt het echter wel weer een origineel verhaal.

Millie is degene die twee keer sterft: de eerste keer als ze in de wildernis denkt dat ze ten dode is opgeschreven. De tweede keer volgt als ze zes jaar later weer oog in oog staat met de moordenaar. Millie zelf leeft nog, maar ze is niet meer de persoon die ze eerder was. Nu lijkt het er wel op dat de tweede keer haar leven weer wat beter maakt, dat vind ik dan wel weer prettig. Millie is namelijk wel een sympathiek personage dat veel te verduren krijgt.

Tess Gerritsen weet het boek goed spannend te houden. Het blijft lang onduidelijk wie de echte moordenaar is. Wel heb ik af en toe het idee dat ze in herhaling vervalt, dat sommige dingen twee keer uitgelegd worden. Ook duurt het even voor het boek op gang komt. Maar als het eenmaal zover is, vliegen de lijken je meteen om de oren.

Ik ben dit boek gaan lezen omdat ik erg enthousiast was over een ander boek van Tess Gerritsen: Incendio. Sterf twee keer vond ik wel goed, maar niet zo goed als Incendio. Het zet mij er niet toe aan om meer van Tess Gerritsen te gaan lezen.

3 sterren

Meer informatie over Sterf twee keer

  • Oorspronkelijke titel: Die Again
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: december 2014
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044345544
  • ISBN (ebook): 9789044345551

Meer weten over Tess Gerritsen? Kijk op haar website!

Plaats een reactie