Rosie zegt JA – Dawn French

Rosie zegt JA van Dawn FrenchZe zijn rijk, wonen in een groot appartement in Manhattan, kunnen doen wat ze willen. Maar zijn ze gelukkig? Nee. De familie Wilder-Bingham wordt geregeerd door de keiharde Glenn. Iedereen wordt geacht zich aan de regels te houden en vooral niet te veel licht, geluid en vrolijkheid te produceren. Maar dan verschijnt Rosie op het toneel: jong en excentriek als ze is, wervelt ze door het leven van de familie. Ondanks haar eigen verborgen verdriet weet ze tot de mannen door te dringen, maar niet tot Glenn. Rosie zegt JA tegen het leven en helpt de anderen dat ook te doen.

Rosie zegt JA in het kort

Rosie heeft een vervelende ervaring achter de rug als ze in New York aankomt. Daar zal ze oppas worden voor de kleinkinderen van Glenn en Thomas Wilder-Bingham. Deze welgestelde mensen wonen in een groot appartement in Manhattan. Ook hun zoon Kemble woont er, nu hij in scheiding ligt. Kembles tweelingzoons Drie en Rood komen tijdelijk bij opa en oma inwonen en ook Kembles oudste zoon Teddy is er vaak. Daarnaast is er nog de Poolse Iva, die voor het eten en het huishouden zorgt.

De eerste ontmoeting tussen Rosie en hoofd van de familie Glenn verloopt al meteen niet erg goed. Rosie is een bijzondere figuur om te zien met haar uitbundige kleding en uiterlijk. Ze weet snel het vertrouwen van de tweeling te winnen. Ook opa Thomas valt voor de charmes van Rosie, blij als hij is met deze vrolijke noot in huis. Zelfs Kemble, die nog het meest op zijn moeder lijkt, geeft zich over aan de open houding die Rosie uitstraalt.

Dan gebeurt er iets wat de hele familie overhoop haalt: Rosie blijkt zwanger te zijn. Maar wie is de vader? Deze gebeurtenis brengt het hele gezin dichter bij elkaar. Alleen Glenn is weer de uitzondering: zij trekt het niet en vertrekt. Zal het Rosie lukken haar weer binnen de familie te halen?

Mijn mening over Rosie zegt JA

Dawn French is onder andere bekend als helft van het komische duo French & Saunders. Van haar verwacht je dan ook een grappig boek. En dat is Rosie zegt JA. Ondanks de vele diepliggende problemen van alle personages, is er ook heel veel te lachen. Het eerste dat dan ook opvalt aan Rosie zegt JA is dat het een enorm positief boek is. Alles komt uiteindelijk wel weer goed, hoe vervelend het ook lijkt. Het tweede dat opvalt, is de schrijfstijl. Die vind ik nogal kinderlijk. Toch is het boek wel voor volwassenen bedoeld. En gezien de inhoud is dat ook wel terecht.

Elk van de gezinsleden houdt iets verborgen en Rosie weet het een voor een bij ze los te krijgen. Zelfs Glenn ontkomt er niet aan. Uiteindelijk maakt dat de relaties alleen maar beter, het lijkt wel een beetje een sprookje. Het boek had zomaar met ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ kunnen eindigen. Hier en daar komt het ook wat overdreven over. Alle personages hebben aanvankelijk elk maar één karaktertrek, tot Rosie komt en de diepere lagen loswrikt.

Ondanks haar ijzige karakter blijkt Glenn op haar manier het gezin wel tot een geheel te verbinden. Niemand is echt alleen maar hard en koud. Niet alleen Rosie maar het hele boek straalt enorm veel positiviteit uit. Heb je een oppepper nodig, dan is dit een geschikt boek! Ik vond het eigenlijk iets te veel van het goede. Samen met de kinderlijke toon van het boek zorgt dit ervoor dat ik het drie sterren geef. Het is een vrolijk boek en het kostte me geen moeite om het uit te lezen, maar ik zal niet snel weer zo’n boek willen lezen.

3 sterren

Meer informatie over Rosie zegt JA

  • Oorspronkelijke titel: According to YES
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Verschijningsdatum: juni 2016
  • Aantal pagina’s: 304
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789044350517
  • ISBN (ebook): 9789044350524

Plaats een reactie