Over en uit – Marion van de Coolwijk

Over en uit van Marion van de CoolwijkRoos en Emiel lijken een gelukkig leven te hebben samen met hun dochtertje Tirza. Allebei hebben ze een drukke baan, daarom komt au pair Adinda in huis. Alleen lijkt Emiel wel erg veel belangstelling voor het meisje te hebben. Als Tirza ontvoerd wordt en Roos een bericht van de ontvoerder op haar telefoon krijgt, weet Roos wat ze moet doen. Ze moet er alleen op af. Met onverwachte gevolgen. Over en uit van Marion van de Coolwijk is spannend tot het einde en sluit af met een onverwachte wending.

Over en uit in het kort

Emiel en Roos zijn gelukkig getrouwd en heel blij met hun dochtertje Tirza. Om het mogelijk te maken naast hun drukke banen ook nog van elkaar en hun kind te genieten, heeft Emiel een au pair geregeld. Deze Adinda en Emiel kunnen het goed met elkaar vinden. Op een dag gaan Adinda en Tirza naar de speeltuin. Adinda komt alleen terug: Tirza is ontvoerd.

Roos en Emiel vragen zich af waarom juist hun dochter ontvoerd werd. Misschien heeft Emiel vijanden gemaakt met zijn bedrijf in beveiligingssoftware? Ze wachten op een vraag om losgeld. Die vraag komt echter niet. Wel krijgt Roos een bericht op haar mobiel. Ze moet naar een bepaalde plaats komen. Daar zou ze Tirza weer zien. Natuurlijk gaat ze en ze vertelt het niemand.

De ontvoerder neemt Roos mee. In plaats van haar dochter mee te krijgen, gebeurt er echter iets anders. En dat heeft onverwachte gevolgen voor zowel Roos als Emiel.

Mijn mening over Over en uit

Helaas kan ik in de beschrijving van het verhaal niet zo heel veel zeggen over wat er precies aan de hand is. Te veel informatie haalt al gauw de spanning uit het verhaal. Je moet het dus zeker zelf lezen! Wat ik erg goed vind aan Over en uit, is het einde. Niet alleen neemt de ontvoering een verrassende wending, maar ook wat er later nog gebeurt is erg onverwacht. Overigens maakt dat onverwachte einde de titel extra toepasselijk.

Het is een origineel verhaal. De ontvoeringszaak is verre van standaard. Het lukt Van de Coolwijk goed om sympathie op te wekken voor de dader. Langzaamaan krijg je steeds meer achtergrondinformatie over deze man. Wat is er met hem gebeurd zodat hij het nodig vond deze drastische stap te zetten? In de loop van het boek blijkt steeds meer niet te zijn zoals het lijkt, en dat maakt het interessant.

Soms zijn verhalen totaal ongeloofwaardig maar geloof je toch alles wat je leest. In Over en uit komen ook wel wat dingen voor waarvan ik achteraf dacht dat het misschien wat vergezocht is. Of op zijn minst de tijd ver vooruit. Maar tijdens het lezen viel dat niet op. Alles wat gebeurt, lijkt op dat moment vanzelfsprekend.

Dan nog mijn conclusie: het boek leest lekker, is origineel en spannend, dus ik geef het vier sterren!

4 sterren

Meer informatie over Over en uit

  • Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
  • Verschijningsdatum: mei 2018
  • Aantal pagina’s: 320
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789045212678
  • ISBN (ebook): 9789045214375

Plaats een reactie